Modificări la statutul PSD
Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, majorarea numărului de vicepreşedinţi la 19 şi alegerea structurii de conducere centrală pe baza unui vot în bloc pentru candidaţii la preşedinţia PSD sunt principalele modificări care vor fi supuse dezbaterii în partid. Funcţia de preşedinte executiv a fost desfiinţată la congresul din decembrie 2006, după ce fusese deţinută de Adrian Năstase. Una din cele mai importante propuneri de modificare a statului este ca funcţiile de conducere la nivel naţional să fie alese în bloc, ca echipă propusă de candidatul ales preşedinte. Varianta votării unei conduceri în bloc nu este, însă, acceptată de toţi liderii importanţi ai partidului. Principalele propuneri de modificare a statutului PSD, centralizate de comisia coordonată de Liviu Dragnea, vor fi supuse dezbaterii Consiliului Naţional, care va avea loc în 4 februarie, decizia finală urmând să fie luată la Congresul extraordinar din 20 februarie.


Congres extraordinar al PNL în martie
Preşedintele PNL, Crin Anotonescu, a declarat, sâmbătă seară, după şedinţa DP, că liberalii se vor reuni în Congres extraordinar în 5-6-7 martie, la Bucureşti, propunerea sa fiind votată cu 85 de voturi "pentru", patru "împotrivă" şi 26 de abţineri. El a subliniat că în cele ce urmează se va constitui o Comisie pentru modificarea Statutului, menţionând că norma de reprezentare va rămâne aceeaşi. Antonescu a adăugat, în acest context, că potrivit Statutului, va fi un Congres cu 1.400 delegaţi. Întrebat dacă la Congres va fi o concurenţă pe funcţii sau moţiuni, Antonescu a spus că nu a fost conturată o astfel de opţiune în această privinţă. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că va candida pentru un nou mandat de preşedinte al PNL, anunţând că la DP nu au fost anunţate contracandidaturi.


PD-L şi-a stabilit priorităţile
Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat, sâmbătă, că votul românilor pentru unicameralism şi reducerea numărului de parlamentari reprezintă prioritatea zero pentru PD-L, partid care speră să găsească deschidere la PSD şi PNL pentru modificarea Constituţiei în acest sens. El a făcut declaraţia la finalul întâlnirii liderilor PD-L care a avut loc la Poiana Braşov. "Votul românilor nu se discută, se aplică", a spus Boc, care a amenţionat că PD-L are ca obiectiv îndeplinirea voinţei românilor privind modernizarea statului. El a spus că alte priorităţi sunt Legea reformei sistemului de pensii şi Legea responsabilităţii fiscale, ambele fiind necesar de adoptat în sesiunea legislativă care începe azi. Boc a menţionat ca prioritate Legea educaţiei naţionale, adoptată prin proces parlamentar plecând de la proiectul Miclea. Premierul a menţionat şi continuarea Programului Prima Casă. El s-a referit şi la Statutul Minorităţilor, despre care a spus că va reintra în discuţia Parlamentului după întreruperea dezbaterilor în 2007.