PD-L devine Partidul Popular?

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat ieri, după şedinţa BPN, că se impune modificarea denumirii partidului şi o clarificare doctrinară în acest sens, cât mai rapid, întrebându-se de ce PD-L nu s-ar numi Partidul Popular? El s-a referit astfel şi la o orientarea doctrinară creştin-democrată. "Partidele Populare au o tentă puternică creştin-democrată", a spus el despre posibilitatea ca doctrina PD-L să se orienteze către acest curent ideologic. Întrebat ce se va întâmpla cu orientarea liberală prezentă în denumirea PD-L, Blaga nu a dorit să facă niciun fel de comentariu: "Deja este prea mult", a precizat el. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că PD-L are o Comisie de statut, deja propusă şi care va fi validată, vineri, la Braşov.

 

Iliescu a criticat reuniunea de la Poiana Braşov

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat, ieri, în BPN, reuniunea informală de vineri şi sâmbătă a unor lideri ai partidului, care a avut loc la Poiana Braşov. Iliescu a acuzat faptul că reuniunea informală de la Poiana Braşov a fost una în afara Statutului partidului şi a spus că nu este normal ca unii lideri să se adune "pe ascuns" în unele locuri, în timp ce alţii participau la o acţiune organizată de Institutul "Ovidiu Şincai". "Nu înţeleg ce aţi căutat acolo, de ce la această întâlnire nu au fost invitaţi toţi membrii BPN şi numai o parte, pe ce motive şi pe ce temei statutar?", ar fi spus Iliescu, potrivit aceloraşi surse. De asemenea, liderii PSD şi-au reproşat, luni, în şedinţa BPN, faptul că unii s-au reunit, vineri, la dezbaterea pe teme ideologice, organizată de ISD, în timp ce alţii s-au întâlnit, sâmbătă, la Poiana Braşov, într-o şedinţă informală, premergătoare Comitetului Executiv, au precizat surse din partid.

 

Dispută Geoană-Năstase în BPN

Mircea Geoană şi Adrian Năstase au avut, ieri, în Biroul Permanent Naţional, o dispută legată de solicitarea excluderii din partid a lui Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Mădălin Voicu. Surse din PSD au declarat că Mircea Geoană a ridicat, în Biroul Permanent Naţional, problema excluderii din partid a lui Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Mădălin Voicu, în contextul în care cei trei fuseseră criticaţi de o parte a liderilor de organizaţii prezenţi la reuniunea informală de la Poiana Braşov. Adrian Năstase, Marian Oprişan şi vicepreşedintele Tiberiu Marc s-au opus solicitării de excludere a lui Rus şi Dâncu, cei trei argumentând că decizia unei excluderi ar însemna deschiderea unui război în partid. Năstase a invocat, potrivit surselor citate, statutul partidului, motivând că Rus şi Dâncu, nefiind membri nici ai BPN, nici ai CEXN, nu pot fi excluşi din partid decât de organizaţia PSD Cluj.

 

 

Candidatura lui Diaconescu repoziţionează taberele în PSD

Anunţul făcut de Cristian Diaconescu privind candidatura sa la şefia PSD a complicat ecuaţia electorală din partid, astfel că negocierile de până acum, inclusiv cele de la Poiana Braşov privind preşedinţia formaţiunii, s-au întors în punctul zero. Surse social-democrate au declarat, ieri, că, în aceste condiţii, chiar unul dintre principalii susţinători ai lui Mircea Geoană, fostul coordonator al campaniei prezidenţiale, Viorel Hrebenciuc, ar agrea ideea de a-i acorda sprijinul său pentru şefia PSD lui Cristian Diaconescu, asigurându-şi astfel o "variantă de rezervă" în cazul în care opţiunile social-democraţilor nu ar asigura reuşita lui Geoană la Congres. Sursele citate au mai arătat că Diaconescu ar fi fost convins să candideze la preşedinţia PSD de către social-democraţi proveniţi din diverse zone şi tabere, motivul explicit fiind acela că acesta ar reuşi să contabilizeze opţiuni din toate taberele, precum ale celor care ar fi votat cu Geoană pentru că nu l-ar fi dorit pe Năstase sau pe Mitrea şi cărora li s-ar oferi acum o alternativă.