Traian Băsescu a depus jurământul în faţa Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu a depus, ieri, jurământul în faţa Parlamentului, pentru al doilea mandat de cinci ani la Cotroceni. Depunerea jurământului a fost precedată de anunţul preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, care a menţionat că instanţa constituţională a validat, cu unanimitate de voturi, alegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României. De asemenea, depunerea jurământului a fost precedată de oficierea unui scurt moment religios de către Patriarhul Daniel. Jurământul pentru primul mandat de şef al statului a fost depus pe 20 decembrie 2004 de către Traian Băsescu.

 

 

A trecut vremea coaliţiilor contra

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după depunerea jurământului în Parlament, că realegerea sa se datorează faptului că şi-a asumat proiectul modernizării României, el apreciind că a trecut vremea "coaliţiilor contra", acum fiind timpul dialogului şi al "coaliţiilor pro". "Nu am fost ales pentru că am promis linişte. Consider că am fost reales pentru voinţa de a pune în practică măsuri de reformă legitime, prea de multă vreme aşteptate şi tergiversate", a spus Băsescu. El a subliniat că, după două decenii de la căderea comunismului, România se află la începutul unei noi etape istorice, acum fiind momentul realizării refomei statului. "România trebuie să se transforme. România trebuie să se modernizeze. Rolul oamenilor politici este să imprime transformărilor ce trebuie făcute în această direcţie un ritm susţinut şi să se asigure că acestea sunt echitabile. Nu cred că românii mai pot accepta să existe privilegiaţi şi defavorizaţi", a adăugat şeful statului. "Avem nevoie de un nou contract între stat şi cetăţean. În acest sens, toate partidele trebuie să renunţe la excesul de numiri pe criterii politice. Ele sunt primul pas spre corupţie. Niciun partid nu trebuie să aibă tentaţia să se confunde cu statul", a spus preşedintele.

 

Legislativul dă mâine votul de învestitură Cabinetului Boc

Miniştrii cabinetului Boc vin azi în Parlament pentru a fi audiaţi în comisiile de specialitate. Decizia a fost luată de Birourile Permanente ale celor două camere care au stablit şi ziua când executivul va primi votul de validare. Miniştrii propuşi, inclusiv vicepremierul desemnat, Marko Bela, vor fi audiaţi în comisiile parlamentare începând cu ora 11.00. Marko Bela va fi audiat de Comisiile reunite de învăţământ, cultură şi drepturile omului. Audierile ar urma să se încheie până la ora 20.00, a declarat chestorul Senatului, Ioan Chelaru. De asemenea, Birourile Permanente au stabilit ca Parlamentul să se reunească mâine pentru votul de învestitură a Cabinetului Emil Boc. Şedinţă comună a Parlamentului pentru învestirea guvernului Boc va începe la ora 9.30. Cabinetul Boc are şanse, la limită, să treacă de votul Parlamentului cu bine. Cu ajutorul independenţilor, al minorităţilor, al UDMR şi al PD-L-ului, Guvernul propus are doar câteva voturi faţă de minimul necesar. Condiţia obligatorie ca acest executiv să fie validat este ca toţi parlamentarii care îl susţin să fie prezenţi în momentul votului.

 

Sesiune extraordinară în ianuarie, pentru bugetul pe 2010

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, ieri, după şedinţa BPN, că premierul desemnat Emil Boc a cerut sprijinul grupurilor parlamentare, astfel încât după finalizarea bugetului pe 2010, în zilele următoare, să se convoace la începul lunii ianuarie o sesiune extraordinară a Parlamentului. El a arătat că, la solicitarea premierul Boc, grupurile vor propune organizarea, în prima jumătate a lunii ianurie, a unei sesiuni extraordinare, pentru depunerea în Parlament a bugetului de stat pe 2010, arătând că este o urgenţă pentru economia României şi pentru toate instituţiile care aşteaptă această construcţie bugetară. Vicepreşedintele PDL a mai spus că nu s-au stabilit sancţiuni pentru parlamentarii care lipsesc la audieri sau la votul din plenul reunit pentru învestirea Guvernului şi a arătat că PDL mizează pe votul UDMR, al minorităţilor şi al parlamentarilor independenţi.