Emil Boc, desemnat prim-ministru
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că l-a desemnat pe preşedintele PD-L, Emil Boc, pentru funcţia de premier, menţionând că a făcut acest lucru luând în considerare propunerea democrat-liberalilor. El a spus că s-a văzut, la consultările de miercuri de la Cotroceni, că unele partide nu au ieşit din campania electorală, iar altele au probleme interne. Băsescu a menţionat că se vede nevoit să adopte o soluţie pe care o poate asigura în momentul de faţă pentru ca România să-şi rezolve prioritatea zero: existenţa unui Guvern şi adoptarea bugetului. El l-a caracterizat pe Emil Boc drept un om dedicat serviciului public, un om care şi-a făcut datoria în serviciul public ca parlamentar, primar şi premier, un om al dialogului, un om care şi-a asumat responsabilitatea implementării unor soluţii extrem de dificile, aşa cum au rezultat din acordurile cu BM, FMI şi UE.


Bugetul pe 2010, aprobat la începutul lunii ianuarie
Proiectul de buget pentru anul viitor va fi aprobat de Parlament la începutul lunii ianuarie, în sesiune extraordinară, a declarat, ieri, premierul desemnat Emil Boc. "Avem nevoie ca bugetul de stat pe 2010 să fie asumat de noul guvern şi adoptat la începutul lunii ianuarie, în sesiune extraordinară, de către Parlament. Bugetul de stat pe 2010 trebuie să fie adoptat în coordonatele angajamentelor pe care România le are, cu un deficit bugetar de 5,9%", a spus Boc, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, după anunţul privind desemnarea sa pentru a forma noul guvern. El a apreciat că 2010 va fi un an dificil, dar mai bun decât 2009 din punct de vedere economic, deoarece va fi înregistrată o creştere economică.


Alegere nefericită pentru funcţia de premier
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că Emil Boc este o alegere nefericită pentru funcţia de premier, care arată că noul mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu poate fi mai rău decât primul. El a menţionat însă că prioritară este instalarea unui Guvern pentru adoptarea bugetului. "Prin decizia de a numi un prim-ministru obedient, domnul Băsescu a ratat o şansă istorică de a oferi României un proiect de reconciliere naţională într-un moment atât de dificil pentru cetăţenii României. A ratat şansa de a demonstra că poate deveni un altfel de preşedinte şi a refuzat oferta făcută de noi, pentru a crea un guvern cu o majoritate autentică, bazat pe oameni integri, competenţi, care să nu aibă dependenţe de niciun fel de interes", a afirmat preşedintele PSD.


PNL rămâne în Opoziţie
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că Emil Boc este, ca premier, "cea mai proastă alegere în faţa crizei", că PNL rămâne în Opoziţie, şi că i-a comunicat premierului desemnat că din punctul de vedere al liberalilor procedura învestirii va fi rapidă. "Faptul că preşedintele a nominalizat singurul prim-ministru care a căzut în Parlament în urma unei moţiuni de cenzură arată clar că nu-i pasă de aceste lucruri. Singurul criteriu la care trebuie să răspundă un prim-ministru e acela al docilităţii totale faţă de domnia sa, de preşedinte", a spus Antonescu. El a menţionat că nominalizarea primului-ministru în persoana lui Emil Boc arată că preşedintele este "consecvent cu ceea ce a făcut în primul mandat".

Tokes, decorat cu Steaua României în grad de Cavaler
Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat ieri pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie. Conferirea decoraţiei este motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste", potrivit Monitorului Oficial. Laszlo Tokes a fost distins, de asemenea, cu medalia Robert Schuman, care i-a fost acordată de către preşedintele grupului PPE din PE, Joseph Daul, cu ocazia unei ceremonii organizate pentru a marca 20 de ani de la căderea comunismului în Europa.



Bilanţ după un an de mandat
Senatorul Cseke Attila consideră că primul an al mandatului său de parlamentar nu a fost uşor din punct de vedere politic, având în vedere majoritatea covârşitoare de 74% pe care a deţinut-o mult timp coaliţia aflată la guvernare. "Am avut foarte mult timp un guvern cu o majoritate covârşitoare în Parlament, iar pârghiile pe care le ai ca parlamentar din Opoziţie sunt mai puţine. Sper, totuşi, că am reuşit să atrag atenţia asupra unor probleme ale judeţului Bihor", a declarat Cseke.  În ceea ce priveşte activitatea în plenul Senatului României, parlamentarul UDMR a precizat că a avut 17 declaraţii politice, 31 de întrebări, nouă interpelări, trei interpelări adresate primului-ministru Emil Boc, nouă iniţiative legislative şi 101 luări de cuvânt în plenul Senatului (în perioada 15 decembrie 2008 - 26 octombrie 2009). Activitatea în circumscripţia electorală a avut loc la sfârşitul fiecărei săptămâni, prin cele 20 de audienţe în şapte localităţi în judeţul Bihor (Oradea, Roşiori, Săcueni, Valea lui Mihai, Marghita, Suplacu de Barcău şi Beiuş). Pe lângă acestea, a participat la diverse evenimente şi manifestări din judeţ. Principalele probleme pentru care l-au căutat cetăţenii rămân în continuare cele care privesc problemele fondului funciar, chestiuni referitoare la despăgubiri pentru imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, probleme sociale.