E nevoie de o Lege electorală adevărată

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, susţine că parlamentarii ar trebui să iniţieze o "adevărată Lege electorală", care să nu mai permită fraudarea prin nicio metodă. Social-democraţii bihoreni susţin că unii dintre şefii de post şi agenţii de poliţie din judeţ au făcut presiuni asupra observatorilor PSD din secţiile de votare, atât în ziua alegerilor, cât şi în campania pentru turul II. Mai mult, deputatul Ioan Sorin Roman a menţionat că maşinile unora dintre consilierii locali PSD din judeţ erau urmărite permanent de agenţi de poliţie, iar unii şefi de post "erau responsabili cu numărul votanţilor din secţiile speciale".

 

Mulţumiţi de rezultatul din Bihor

Social-democraţii bihoreni s-au declarat mulţumiţi de rezultatul pe care l-au obţinut în judeţ, fiind una dintre filialele care au progresat. "Am pierdut la o diferenţă mică, obţinând peste 48% dintre voturile valabil exprimate", a declarat senatorul Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor. Acesta a precizat că Mircea Geoană este cel mai votat candidat PSD de către membrii partidului, 99% dintre ei votându-l pe actualul lider al partidului. "Precedentul record era deţinut de Ion Iliescu, care a fost votat de 98% dintre membrii PSD", a afirmat Mang.

 

Alegerile trebuie reluate

Preşedintele PRM Bihor, Mihai Drecin, consideră că alegerile prezidenţiale din acest an au fost de o duritate nemaiîntâlnită în istoria contemporană a României. Potrivit lui Drecin, miza alegerilor a fost "obţinerea de poziţii mai puternice pentru a continua jaful ţării". Acesta a menţionat că între cele două tururi de scrutin PRM Bihor a fost curtat de ambele partide rămase în cursă. "E greu de spus câţi dintre membrii şi simpatizanţii noştri au votat cu Mircea Geoană şi câţi cu Traian Băsescu", a declarat Mihai Drecin, adăugând însă că mulţi dintre membrii filialei sunt mai apropiaţi de doctrina social-democrată.

Lakatos propune o lege pentru controlul votului
Deputatul UDMR Lakatos Peter a declarat că va discuta cu parlamentari din toate partidele pentru susţinerea unei iniţiative legislative care să asigure transparenţa în controlul pe care poate să-l exercite societatea civilă asupra procesului electoral. "Nu se mai poate tolera frauda electorală cum s-a făcut până acum, timp de 18 ani. Unii s-au făcut că fac reclamaţii, alţii s-au făcut că verifică. Verdictul a fost mereu acelaşi: au fost nereguli, dar nu s-a influenţat rezultatul", a mai menţionat deputatul UDMR. Potrivit acestuia, aceeaşi lege ar trebui să reglementeze şi votul românilor din străinătate, mai ales al celor care au dublă cetăţenie sau care nu au domiciliul în ţară. "

Presiuni asupra partidelor din opoziţie pentru a intra la guvernare
Deputatul Lakatos Peter susţine că cel mai logic ar fi ca Parlamentul să-l voteze pe Liviu Negoiţă împreună cu programul şi cabinetul prezentat de acesta, însă acest lucru este cel mai improbabil, deoarece, mai mult ca sigur, Negoiţă va renunţa la mandat. "Negoiţă va spune că-şi dă seama că nu este el cel mai indicat pentru faza în care ne găsim şi îşi va depune mandatul la Traian Băsescu, care va numi un nou premier", a precizat Lakatos, adăugând că nu vede posibilă o coabitare între Traian Băsescu şi un guvern format din majoritatea actuală din Parlament.. Pe de altă parte, Lakatos nu exclude nici varianta cooptării liberalilor în Guvern. " Mai mult ca sigur se va găsi o formulă, poate că Traian Băsescu va veni cu o nominalizare care să fie acceptabilă pentru o parte din PNL. Deocamdată, UDMR analizează şi aşteaptă", a menţionat