Preşedintele să prezinte starea reală a naţiunii

Deputatul UDMR Lakatos Peter îi recomandă preşedintelui Traian Băsescu să urmeze exemplul american şi să prezinte, în cursul lunii februarie, în faţa Parlamentului, starea naţiunii. "Dacă acest lucru este un semn de normalitate în Statele Unite, nu văd de ce noi nu am putea prelua acest exemplu. Toţi cetăţenii ţării au dreptul să cunoască situaţia în care ne aflăm şi ce ne aşteaptă în anul 2010", susţine Lakatos. Acesta consideră că, în urma prezentării corecte a situaţiei actuale a ţării şi prin anunţarea unor obiective clare pentru anul în curs, poate rezulta o solidaritate absolut necesară pentru depăşirea perioadei grele pe care o traversăm şi ar da un semnal de normalizare a relaţiilor dintre preşedinte şi Parlament. "În ultimele zile, săptămâni, are loc o dezbatere cu privire la culoarea mov şi teoriile pseudoştiinţifice cu privire la modul de influenţare a preşedintelui şi a adversarilor săi. Eu am găsit o explicaţie. În campania electorală, preşedintele a încercat să zugrăvească în roz anul 2010, an pictat în negru de analiştii economici. Din combinaţia dintre cele două culori a ieşit mov", a menţionat deputatul UDMR.

 

Raport de activitate după primul an din mandatul 2008-2012

Dpuă primul an din cel de-al doilea mandat de deputat, Lakatos Peter a prezentat un bilanţ al activităţii sale din Parlament. Potrivit acestuia, a luat cuvântul în plen de 36 de ori, de trei ori mai mult decât în 2008, a avut patru declaraţii politice şi opt iniţiative legislative, din care una a fost transformată în lege, două au fost respinse, una a fost adoptată de Senat, urmând să intre în dezbatere în Camera Deputaţilor, iar alte patru se află în dezbatere în comisiile de specialitate. Pe de altă parte, Lakatos a menţionat că în anul 2009 a depus 92 de amendamente în comisii (de 3,5 ori mai multe decât în anul 2008), 75% dintre ele fiind adoptate în comisia de buget-finanţe din care face parte, deşi UDMR s-a aflat în opoziţie anul trecut. "În anul 2009, din cele 479 de voturi finale, însemnând vot electronic, am votat de 417 ori, ceea ce reprezintă un procent de 87%. Diferenţa reprezintă absenţe motivate prin participări la alte activităţi aprobate de conducerea Camerei Deputaţilor", a precizat Lakatos Peter, care, anul trecut, a mai fost membru în trei comisii de anchetă: comisia "Nicolina" Iaşi (AVAS), comisia "Ridzi" (Ministerul Tineretului şi Sportului) şi comisia "Udrea" (Ministerul Turismului).

 

 

Lobby-ul la ministere, mai eficient decât interpelările

Deputatul Lakatos Peter a menţionat că nu a avut prea multe interpelări în anul ce a trecut, considerând că lobby-ul pe lângă diferitele ministere este mult mai eficient pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor din colegiul pe care îl reprezintă. "Se impune modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor în privinţa interpelărilor. Acestea ar trebui susţinute în plen şi să primească un răspuns clar din partea ministrului căruia îi sunt adresate. Răspunsul ar trebui apoi votat de deputaţi, dacă este mulţumitor sau nu", a menţionat Lakatos Peter. Printre proiectele pe anul 2001, acesta a menţionat îmbunătăţirea proiectului Legii responsabilităţii bugetar-fiscale, la care lucrează în prezent. "Voi încerca, în a doua jumătate a anului, să solicit miniştrilor introducerea bugetelor multianuale, bazate pe programe", a mai adăugat deputatul bihorean, care susţine că va mai contribui la îmbunătăţirea proiectului Codului Fiscal. "Codul Fiscal ar trebui să definească exact asupra a ce se aplică impozitul. Impozitul trebuie să fie aplicabil şi controlabil, iar veniturile realizate din impozite să fie mai mari decât cheltuielile pentru urmărirea şi colectarea lor", consideră Lakatos Peter.