Niciun protocol între PD-L şi UDMR în Bihor
Liderul PD-L Bihor, Petru Filip, a precizat că, la nivel local, mai mult ca sigur nu se va încheia un protocol de colaborare între democrat-liberali şi UDMR, discuţiile dintre cele două partide urmând să se desfăşoare strict pe împărţirea fotoliilor din fruntea deconcentratelor. Filip nu exclude ca la discuţii să participe şi reprezentanţii minorităţii slovace din Bihor. "La nivelul deconcentratelor, situaţia este mai delicată. Sperăm să găsim o cale de comunicare cu UDMR şi cu minoritatea slovacă. În mod firesc, va trebui să existe o comunicare în plan local între PD-L şi UDMR, care nu este absolut necesar să se transforme într-o alianţă statuată printr-un protocol. În Bihor, există o alianţă între UDMR şi PNL care funcţionează şi există premisele ca ea să rămână în continuare. Asta nu înseamnă că nu va trebui creat un sistem de comunicare pe probleme punctuale, la nivelul judeţului Bihor, între PD-L şi UDMR", a declarat, ieri, Petru Filip.

Săptămâna viitoare va fi anunţat noul subprefect
Preşedintele PD-L Bihor, Petru Filip, împreună cu liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, se va deplasa luni, 11 ianuarie, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, pentru a participa la discuţiile conducerilor celor două partide cu preşedinţii organizaţiilor judeţene. "Nu ştiu dacă se va realiza mare lucru la această întâlnire. Singura problemă care trebuie soluţionată este posibilitatea împărţirii posturilor prin discuţii şi fără obligativitatea încheierii unui protocol", a precizat Filip. Surse din UDMR Bihor au precizat că în cadrul întâlnirii de la începutul săptămânii viitoare de la Bucureşti se va stabili şi numele celui care va ocupa fotoliul de subprefect în locul lui Claudiu Pop. Favorit este fostul director al Filarmonicii de Stat din Oradea, Sarkadi Zsolt. Acesta a precizat că sunt mai multe propuneri pentru postul de subprefect care-i revine UDMR după negocierile cu PD-L, dar că, deocamdată, nu s-a luat o decizie cu privire la persoana care va fi nominalizată de filiala judeţeană a Uniunii.

Amendamente inutile
Petru Filip a afirmat că parlamentarii au depus aproximativ 6.500 de amendamete la proiectele legilor bugetului, dar că mai mult ca sigur majoritatea nu vor putea fi luate în considerare, pentru că se oferă la obiective punctuale care nu apar în aceste proiecte. "Votul ar dura până la sfârşitul lunii februarie, dacă s-ar discuta toate amendamentele depuse. Acestea au fost mai degrabă un exerciţiu politic, de pierdere a timpului", consideră Filip. Cu toate acestea, senatorul PD-L recunoaşte că a depus, la rândul său, astfel de amendamente "care nu pot fi luate în considerare". Acestea vizează acordarea de fonduri pentru spitalele orădene, precum şi pentru finalizarea lucrărilor la unele şcoli şi biserici din colegiul pe care-l reprezintă. "Aceste amendamente nu au cum să treacă de Comisia de buget-finanţe, ci va trebui insistat pe mai departe ca aceste sume să se regăsească în anexele bugetelor ministerelor de resort", susţine senatorul PD-L. Acesta a menţionat că, pentru anul 2010, obiectivul său îl reprezintă atragerea de fonduri pentru continuarea lucrărilor de infrastructură (la cele trei drumuri naţionale şi la şoseaua de centură a Oradiei), finanţarea spitalelor, continuarea proiectelor de reabilitare a şcolilor şi dezvoltarea unor pieţe agroalimentare în Ceica, Vadu Crişului, Tinca.