Agenda politică
Data alegerilor, cel mai probabil 22 noiembrie
Senatorul PSD Olguţa Vasilescu a declarat că PSD şi PD-L au agreat în şedinţa de ieri a coaliţiei ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare pe 22 noiembrie, urmând ca o decizie fermă să fie luată în şedinţa de guvern. Vasilescu a spus că asta este "data cea mai probabilă", fiind "agreată" atât de PD-L, cât şi de PSD, în discuţiile din coaliţie. Liderii coaliţiei de guvernare au discutat, ieri, programul legat de Ordonanţa de urgenţă privind alegerile pentru preşedintele României, urmând ca aceasta să fie definitivată săptămâna viitoare, data primului tur de scrutin fiind proiectată pentru sfârşitul lunii noiembrie. "Am discutat în câteva cuvinte programul legat de Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile pentru preşedintele României. Numai la modul general am discutat, urmând ca în săptămâna următoare să fundamentăm acest lucru", a declarat, ieri, după şedinţa coaliţiei, prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu.
Coincidenţe învăluite în ceaţă
Deputatul UDMR Lakatos Petru, membru în comisia Udrea, consideră că ministrul Turismului ar trebui să răspundă întrebărilor comisiei de anchetă parlamentară pe 1 septembrie, când este chemată la audieri, dacă nu vrea să răspundă în plenul Camerei Deputaţilor la "o serie de coincidenţe învăluite în ceaţă". Parlamentarul de Bihor a menţionat că ministrul Elena Udrea ar trebui să ofere clarificări cu privire la contractele publicitare - "Lumină la malul mării", "Romania, land of choice", problema cu BRD, "Romania. All inclusive" - dar şi modul în care s-au acordat aceste contracte, deoarece aici există o serie de coincidenţe deloc întâmplătoare. "Sunt o serie de coincidenţe, dar lucrurile sunt legal făcute, din ce am văzut până acum. La Ministerul Turismului partea legală este, din documentele primite, la limită, dar nu doresc să intru în amănunte şi nici să mă antepronunţ. Spun doar că partea de hârtii este bine făcută la Ministerul Turismului, se vede că sunt specialişti", a precizat Lakatos. Comisia îşi va continua activitatea, iar dacă ministrul nu se va prezenta să răspundă la întrebări, acest lucru va fi menţionat în raportul care va fi dezbătut în plen, a mai adăugat acesta. "Vă daţi seama, discuţia în plen este şi mai aproape de alegerile prezidenţiale. Una e să fie o discuţie pe baza unui raport pe care şi l-au însuşit cel puţin raportorii şi alta să discuţi şi să vii cu fel de fel de presupuneri în dezbatere parlamentară. Nu este recomandabil", a adăugat Lakatos.
Lakatos critică propunerile prefectului de Bihor
Deputatul UDMR Lakatos Petru a criticat o parte din propunerile făcute de prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 340/2004 privind atribuţiile prefectului, pe care deputatul le consideră nejustificate. Lakatos consideră că propunerea prin care prefectul ar deveni ordonator principal de credite din unul terţiar nu se justifică, deoarece contrazice Programul de guvernare 2009-2012, în care se prevede reducerea competenţelor prefectului şi nu creşterea rolului Instituţiei prefectului. De asemenea, calitatea de ordonator principal de credite presupune şi un aparat pe măsură, adică posturi suplimentare pentru personal specializat, în flagrantă contradicţie cu intenţiile guvernamentale declarate de reducere a cheltuielilor şi a posturilor din administraţia locală. Pe de altă parte, deputatul UDMR susţine că propunerea ca prefectul să poată avea iniţiativă legislativă contravine Constituţiei, care prevede că iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin o sută de mii de cetăţeni cu drept de vot. Lakatos a promis, în scrisoarea deschisă adresată prefectului, că se va opune, pe căi legale, ca aceste propuneri sau similare să primească girul Parlamentului, dar este deschis la consultări sau schimburi de opinii pentru îmbunătăţirea activităţii Instituţiei Prefectului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.