Biroul Executiv al PNL l-a validat, luni seara, preşedinte interimar al partidului pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

De asemenea, conducerea PNL i-a validat pe Emil Boc (primarul municipiului Cluj-Napoca), Ciprian Ciucu (primarul Sectorului 6), Valeriu Iftime (preşedinte CJ Botoşani) şi Dan Motreanu (europarlamentar) în funcţiile de prim-vicepreşedinţi.
Candidatul liberalilor la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, şi-a anunţat luni demisia din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. El s-a clasat pe locul cinci la primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică.

„PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi fără niciun fel de negociere”

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat că liberalii o vor susţine, „fără niciun fel de negociere”, pe Elena Lasconi, candidatul USR, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

„Vom susţine direcţia proeuropeană a României şi politicile de centru dreapta. În acest sens, am luat o decizie astăzi ca, pentru alegerile prezidenţiale, pentru turul al doilea, în situaţia celor doi competitori, Partidul Naţional Liberal să susţină fără niciun fel de negociere candidatura Elenei Lasconi, varianta proeuropeană, iar PNL este promotorul acestei direcţii”, a spus Bolojan, la Palatul Parlamentului.
El a precizat că în perioada următoare liberalii vor prezenta politicile publice pe care PNL le va susţine în Parlament: „eficienţa statului pentru a reduce risipa, politici publice care să permită dezvoltarea comunităţilor locale prin descentralizare, prin programe de susţinere pentru aleşii locali pentru că ţara nu se schimbă doar din Bucureşti, ci din fiecare localitate, politici care să susţină statul de drept, un sistem de justiţie independent şi politici care ţin de echitate, de meritocraţie, de reguli care să genereze comportamente corecte în societate”.
De asemenea, Ilie Bolojan a informat că în şedinţa PNL s-a decis ca miniştrii liberali să asigure funcţionarea Guvernului, să pregătească alegerile parlamentare şi turul doi al alegerilor prezidenţiale şi predarea guvernării.
„Ieşirea de la guvernare doar într-un scop electoral în această situaţie de final de ciclu electoral nu ar face decât să creeze instabilitate, probleme în funcţionarea Guvernului şi cred că este o chestiune de responsabilitate să ne asigurăm de aceste lucruri”, a spus liderul PNL.
El a precizat că liberalii vor face tot ceea ce este posibil pentru ca în anii următori politicile de centru dreapta să fie susţinute din Parlament.
„Cei care au încredere în noi trebuie să ştie că voturi pentru PNL înseamnă voturi pentru o Românie modernă, pentru o Românie prosperă şi îi chem pe toţi românii care au încredere în valorile liberale să fie alături de noi. Eu cel puţin şi colegii mei vom face tot ceea ce este posibil să nu ne batem joc de votul românilor”, a conchis Bolojan.

Decizia PSD, după alegerile parlamentare 

Partidul Social Democrat va decide după alegerile parlamentare pe cine susţine pentru turul al doilea al prezidenţialelor, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Tudose.

„Asta va fi o decizie pe care o va lua partidul după alegerile parlamentare, pe data de 2”, a arătat Tudose într-o declaraţie acordată presei, la sediul PSD.
Discuţiile referitoare la o posibilă schimbare a întregii conduceri a PSD, a apreciat el, vor avea loc abia după data de 8 decembrie, când se vor termina alegerile.
El şi-a exprimat speranţa ca PSD să rămână la guvernare, având în vedere că este cel mai mare partid, dar a menţionat că decizia va fi luată după scrutin, în funcţie de rezultatul alegerilor. De asemenea, a estimat că la parlamentare va fi o prezenţă de peste 50%.