USR Bihor a anunţat că a depus cinci amendamente la proiectul de buget al municipiului Oradea pentru anul în curs. Amendamentele propuse vizează domeniile educație, mediu-spațiile verzi și participarea cetățenilor.

Potrivit USR Bihor, „unele inițiative au mai fost aduse în atenția primăriei, cum este Bugetul Participativ, iar altele țintesc direct probleme punctuale”.

„Orașul se dezvoltă, iar odată cu dezvoltarea lui apar probleme legate de trafic, de lipsa creșelor, grădinițelor, școlilor sau de calitatea aerului. Astfel, printre propunerile noastre se numără creșterea alocării la 3 milioane de lei a finanțării programului de Buget Participativ și alocarea unor sume pentru demararea proiectelor deja declarate câștigătoare în edițiile trecute și creșterea la 1 milion de lei a bugetului pentru ONG-uri și tineret”, menţionează USR.

De asemenea, USR propune deschiderea unui program de plantare a 6.000 de arbori din specii indigene. Plantarea lor ar trebui să se facă în spaţiile verzi dintre blocuri, de-a lungul şoselei de centură pentru că „asigură o barieră fonică foarte eficientă”, în cartierele noi şi pe străzile de unde au fost tăiaţi în trecut. „Aceste plantări se vor face în baza unui Master Plan Verde General elaborat de o echipă de specialişti silvici, peisagişti, ȋn spaţii verzi, care va avea ca scop transformarea oraşului Oradea ȋntr-un exemplu de bune practici ȋn Europa”, precizează USR.

Alte două amendamente se referă la educație: „Cerem introducerea rutelor școlare pentru decongestionarea traficului în orele de vârf și alocarea unei sume de 100.000 de lei pentru încă un studiu de fezabilitate şi proiect tehnic pentru o nouă creșă. În 2021 aproximativ 59% dintre copiii înscriși la creșă nu au prins loc. Mai exact, 582 de copii au rămas pe listele de așteptare. În toate cele 15 creșe din Oradea cererea a fost dublă față de locurile disponibile. Cele două creșe pe care autoritățile locale vor să le construiască în oraș sunt insuficiente, dacă ne uităm numai la datele din ultimii ani”. 

„Partea din buget care se referă la cheltuielile de capital nu o comentăm și nu o amendăm, întrucât nu avem acces la suficiente informații privind necesitatea și oportunitatea unor investiții propuse de municipalitate. Dar pentru partea de buget care vizează cheltuielile operaționale cred că pot fi redirecționate niște sume decente către cele cinci amendamente foarte importante pentru comunitatea noastră”, a declarat Daniel Palaghianu, președinte USR Oradea.

Toate amendamentele aduse bugetului municipiului Oradea „vizează creșterea calității vieții cetățenilor, o educație de calitate de la cele mai mici vârste, siguranța copiilor noștri și mult mai multă verdeață. Noi suntem cei care am propus pentru prima dată Bugetul Participativ pentru orădeni și facem tot ce este legal posibil ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus în modul cum li se administrează banii din taxele și impozitele pe care le plătesc”.

Proiectul de buget se află în transparenţă decizională, când pot fi depuse amendamente sau pot fi făcute sugestii de modificare a acestuia, urmând ca forma finală să fie supusă aprobării Consiliului Local Oradea în şedinţa extraordinară de joi, 10 februarie.