UDMR Bihor va avea cel puţin un senator – Cseke Attila şi doi deputaţi – Szabo Odon şi Biro Rozalia în Parlament, au declarat ieri liderii filialei. La alegerile precedente, UDMR Bihor a obţinut două mandate de senator şi două de deputat.

„Vom aştepta evident numărătoarea oficială şi rezultatul final după care începe distribuirea mandatelor, în mai multe etape. Nu putem face un pronostic, dar ce pare sigur este că vom avea un mandat de senator şi două de deputaţi. În funcţie de redistribuire, s-ar mai putea să mai primim mandate, aşa cum am avut şi la ultimele alegeri, când am avut două mandate de senator şi două de deputat”, a declarat preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, care le-a mulţumit celor care au votat listele propuse de Uniune. El a menţionat că prezenţa redusă la urne a fost cauzată de faptul că unora le-a fost frică să nu se îmbolnăvească, iar alţii au fost nemulţumiţi de organizarea alegerilor în aceste condiţii. La nivelul judeţului Bihor, prezenţa a fost mai ridicată, însă cu 6% mai mică decât la alegerile parlamentare din 2016.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a menţionat că, în Bihor, Uniunea a obţinut „un scor peste alegerile locale”, fiind „o nouă demonstraţie a comunităţii maghiare că îşi doreşte reprezentanţi în structurile de decizie din rândurile ei şi o formaţiune a sa, de sine stătătoare, cu identitate proprie, nu amestecată în altceva”.

Pe de altă parte, pe un ton ironic, Szabo Odon a remarcat faptul că, în câteva localităţi în care trăiesc etnici maghiari, candidatul comunităţii albaneze a primit voturi. „În multe comunităţi maghiare apar destul de mulţi albanezi în procesele verbale”, a afirmat preşedintele executiv al UDMR Bihotr. El a dat exemplu comuna Roşiori, Uniunea Albanezilor a primit 11 voturi. De asemenea, în comuna Cetariu, Uniunea Albanezilor a primit câte cinci voturi în fiecare secţie de votare, cu excepţia celei din satul românesc Şuşturogi. El a lăsat să se înţeleagă că, de fapt, „albanezii” ar fi membri sau susţinători ai PPMT, care nu au vrut să voteze listele UDMR. „Mă bucur pentru această diversitate. Sper să avem o colaborare bună”, a menţionat, ironic, Szabo Odon, care s-a angajat să ia legătura cu reprezentantul în Parlament al minorităţii albaneze, Bogdan Alin Stoica, „pentru a lucra împreună la păstrarea culturii lor pe meleagurile bihorene”.

Referindu-se la ceea ar trebui să fie important pentru viitorul guvern, preşedintele Cseke Attila a spus că „predictibilitatea, dezvoltarea, construcţia şi stabilitatea” sunt, din punctul său de vedere, coordonatele cele mai importante pe care următorul executiv ar trebui să le urmeze. De asemenea, liderul UDMR Bihor spune că educaţia şi sistemul sanitar trebuie să devină, de acum înainte, cu adevărat prioritare. În privinţa sistemului sanitar, Cseke a menţionat că „obligaţia statului român este cea prevăzută în Constituţie, şi anume de asigurare de servicii medicale de calitate, publice, de stat, pentru cetăţenii români şi pentru cei asiguraţi. Cetăţeanul român aşteaptă servicii medicale de la stat”.

La rândul său, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a anunţat că va propune viitorului Parlament un Cod al Exproprierii, „astfel încât cetăţeanul să nu fie pedepsit atunci când statul îi ia un teren sau o casă”. Szabo Odon a mai supus ca va milita pentru descentralizare şi că, „în mod categoric”, se va opune unor iniţiative precum cea de recentralizare a administraţiei spitalelor din România. Preşedintele executiv al UDMR Bihor mai vrea să determine statul să adopte o lege care să stimuleze creşterea demografică.