Agenda politică - Ministrul Rafila, vizită la șantierul de pe Vlădeasa
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a efectuat vineri o vizită în Oradea pe şantierul de pe strada Vlădeasa, unde se construiește viitorul spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase.
„Am vizitat o investiție foarte importantă aici, în Oradea – un spital nou, cu o suprafață de aproximativ 50.000 mp, care are câteva caracteristici unice. Dincolo de faptul că va găzdui câteva secții importante (Boli Infecțioase, Pneumologie, probabil Recuperare Pneumologică și servicii integrate necesare Spitalului Județean), va fi partea cea mai modernă a Spitalului Județean de aici, din Oradea, o instituție medicală pe care o cunosc și am reușit să o ajutăm să dobândească multe echipamente în acești trei ani. Cred că investițiile directe pe care Ministerul Sănătății le-a făcut în acest spital sunt în jur de 70 de milioane lei în ultimii trei ani”, a declarat ministrul Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul PSD Bihor.
Ministrul Sănătății a menționat că lucrările la spitalul de pe Vlădeasa, investiție în valoare de aproximativ 700 milioane lei, realizată cu finanțare europeană, avansează rapid, fiind convins că proiectul va fi gata în termen, adică până la finalul anului 2026.
„Unicitatea acestui spital este faptul că este flexibil din punctul de vedere al numărului de paturi de Terapie Intensivă, care se poate mări la aproximativ 60, în funcție de necesități”, a adăugat Alexandru Rafila.
Pe de altă parte, ministrul a fost nemulțumit de faptul că pe panoul informativ de pe șantier nu figurează Ministerul Sănătății.
„Ministerul Sănătății este partenerul și finanțatorul acestui spital. Nu e menționat nicăieri acest lucru. Suntem parteneri cu autoritățile locale, dar cred că e corect să menționăm rolul Ministerului Sănătății, care finanțează și ajută la realizarea acestei investiții. Autoritățile locale sunt foarte valoroase, dar e bine să recunoaștem rolul tuturor instituțiilor care contribuie la bunăstarea comunităților”, a afirmat Alexandru Rafila.
Măsuri pentru încurajarea paliației
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii în privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale, acestea fiind finanțate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Potrivit ministrului Sănătăţii, România are în prezent circa 3.000 de paturi de îngrijiri paleative, dintre care circa 2.000 în sectorul privat şi 1.000 în sectorul public, dar necesarul minim de paturi ar trebui să fie în jur de 4.000, conform unui studiu realizat anul trecut.
"Avem un proiect prin care în spitalele importante din România să existe o zonă de paliaţie, care să poată să facă posibilă îngrijirea pacienţilor aflaţi în stadiile terminale. Am făcut demersurile de natură administrativă încât să putem să aducem cel puţin încă 1.000 de paturi în spitalele publice”, a menţionat ministrul Rafila, adăugând: ”În România, avem un număr total de paturi finanţabile, să zicem 120.000. Nu se pot finanţa mai mult de 120.000 de paturi. Cu o excepţie: paturile pentru paliaţie. Deci cine doreşte să facă îngrijiri paliative poate să vină cu o structură pentru îngrijiri paliative pe care noi o aprobăm şi Casa de Asigurări de Sănătate o finanţează pentru că la paliaţie nu există această restricţie a numărului total de paturi, tocmai pentru că există nevoia acestui tip de serviciu.”
Alexandru Rafila a mai precizat că ministerul pe care îl conduce a făcut demersuri pentru ca îngrijirile paliative să se poată face de către asistenţii medicali la domiciliul pacienţilor, mai ales în mediul rural, pentru că, de multe ori, transportarea pacienţilor este dificilă. În acest sens, ministerul a încheiat un parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, privind dreptul de liberă practică al asistenţilor medicali, astfel încât să fie posibilă realizarea serviciilor de îngrijire la domiciliu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.