Agenda politică - Toate sistemele publice, în criză
Deputatul Florica Cherecheş critică actuala guvernare, acuzând „criza tuturor sistemelor publice din România”, acestea fiind rigide, învechite, ineficiente şi neperformante. Cherecheş susţine, totodată, că România traversează cea mai mare criză a forţei de muncă.
Într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Florica Cherecheş a declarat că lipsa de corelare a sistemului de educație cu piața muncii și menținerea unui număr mare de ajutoare sociale la populație activă au generat cea mai mare criză a forţei de muncă din România. De asemenea, Cherecheş susţine că în criză se află şi sistemul de educaţie. „Cea mai mare problemă e bugetul insuficient, în jur de 3%. Guvernanții și-au dat seama că banii le ajung pentru plata salariilor doar pentru 9 luni și atunci prin inspectoratele școlare se dau dispoziții directorilor să taie din costuri”, susţine Florica Cherecheş, adăugând că, din această cauză, sunt comasate clase, profesorii sunt obligaţi să renunţe la plata orelor suplimentare, sunt comasate și desființate școli, mai ales în mediul rural, fără nciciun studiu de impact. „E clar că PSD e repetent la educație și ia măsuri pompieristic, fără a evalua consecințele”, a menţionat deputatul liberal. În ceea ce priveşte sănătatea, Cherecheş a semnalat „lipsa vaccinurilor în timp de epidemii”, infrastructura învechită şi întreţinerea corupţiei din sistem. Parlamentarul bihorean a criticat şi faptul că administraţiile locale au fost lăsate fără o parte din sursele de venit odată cu reducerea impozitului de la 16 la 10%, astfel că vor fi obligate să facă restructurări pentru a putea plăti salariile la nivelul actual.
Un alt sector cu probleme este cel al ONG-urilor, asociaţiile fiind private de majoritatea surselor de finanțare. „Alocările de la bugetul de stat sau local pentru servicii sociale sunt extrem de reduse, mecanismul 2% este puternic afectat de noua reglementare conform căreia contribuabilii ar trebui să se ducă cu declarația la finanțe, sponsorizările făcute de firme în limita a 20% din impozitul pe profit vor fi drastic diminuate prin modificarea definiției microîntreprinderilor în ceea ce privește cifra lor de afaceri, crescându-se pragul de la 100.000 la 500.000 euro”, a menţionat Cherecheş.
În privinţa salariilor, Florica Cherecheş a afirmat că „apariţia primilor fluturaşi de salariu din acest an ne arată că „revoluţia fiscală” implementată de PSD-ALDE conduce la tăieri de venituri şi scăderi de salarii. Contrar propagandei mincinoase care promitea majorarea tuturor salariilor din sistemul bugetar cu 25%, banii primiţi de o parte din angajaţii statului sunt în realitate mai puţini faţă de luna precedentă”. Deputatul PNL a exemplificat prezentând fluturaşul de salariu al unui şef de centru social din subordinea Consiliului Judeţean, căruia în ianuarie i-a crescut salariul brut cu peste 2.000 lei, însă a primit cu 1.200 lei mai puţin. „Ordonanţa 79 prin care se taxează contribuțiile la nivelul salariului minim indiferent de timpul de lucru și Ordonanța 4 prin care se transferă contribuțiile pe angajat au creat un haos în economia românească. PNL a sesizat Avocatul Poporului cu 5 temeiuri de neconstituționalitate ale Ordonanței 4, dar acesta a refuzat să o atace la Curte”, a declarat deputatul PNL, acuzând totodată faptul că Guvernul soluționează problema angajaților part-time și din sectorul public, dar și din sectorul IT, a persoanelor cu dizabilități, cercetătorilor și sezonierilor plătindu-le contribuțiile de sănătate din bugetul de stat. „De acum orice angajat are legitimitate să ceară ca Guvernul, din buget, să îi plătească contribuțiile de sănătate. Vom ataca la Curtea Constituțională această măsură”, a anunţat Florica Cherecheş.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.