Agenda politică - USR Bihor a lansat Pactul pentru Educaţie
USR Bihor a lansat miercuri, 10 aprilie, Pactul pentru Educaţie, al doilea din cele cinci programe pregătite pentru alegerile locale.
Pactul pentru educaţie a fost prezentat, în conferinţă de presă, de candidatul USR la Primăria Oradea, Daniel Palaghianu, candidatul USR la şefia CJ Bihor, Alex Orjan, candidatul USR Bihor pentru Parlamentul European, Mihai Şvab şi profesorul Florin Nicoară, vicepreşedinte USR Oradea.
„După 2007, părinţii plecau din ţară pentru a crea un viitor copiilor lor rămaşi acasă, dar în prezent, ne pleacă copiii şi nu se mai întorc. Aici cred că avem şi o mare problemă demografică, mai ales în Oradea, oraş care ar dori un sistem educaţional mult mai bun, care, din păcate, este în nota sistemului din întreaga Românie. Noi am făcut permanent, în ultimii ani, mai multe amendamente la bugetul local pentru a suplimenta sumele pentru cheltuielile materiale din şcoli, fără răspuns sau chiar cu unul negativ”, a declarat Daniel Palaghianu. Printre măsurile prevăzute în pact se numără susţinerea parteneriatelor pentru derularea de activităţi extraşcolare, cum ar fi proiectul USR privind Cosmoparcul, parteneriate între primărie şi societatea civilă pentru organizarea de ateliere pentru copii.
Un alt proiect vizează revitalizarea Palatului Copiilor şi transformarea acestuia într-un centru de excelenţă pentru educaţia extracuriculară şi vocaţională, cu ateliere, cursuri şi activităţi atractive. Acest obiectiv s-ar realiza într-un parteneriat între primărie, mediul de afaceri, ONG-uri, instituţiile de învăţământ şi universitate.
„Propunem şi o categorie de mentorat şi orientare vocaţională prin implicarea profesioniştilor din diverse domenii. Propunem evenimente şi competiţii pentru a stimula inovaţia şi creativitatea copiilor, precum şi un program de burse pentru copii din familii defavorizate”, a menţionat Mihai Şvab.
La rândul său, profesorul Florin Nicoară, fost director al CN Emanuil Gojdu, afirmat că „şcolile sunt călcate în picioare de toate partidele” şi a venit timpul să fie lăsate în pace. Astfel, el a menţionat că în pactul pentru Educaţie se militează pentru depolitizarea şi descentralizarea învăţământului, începând de la selecţia personalului. „Profesorii ar trebui să fie angajaţi direct de şcoli, ca în cazul doctorilor, care sun angajaţi direc de spitale”, a declarat Nicoară.
Un alt punct în Pactul pentru Educaţie vizează corupţia din educaţie. Alex Orjan a menţionat că USR propune un sistem transparent şi echitabil, bazat pe eficientizarea resurselor, susţinut prin mai multe acţiuni: un mecanism de raportare a tuturor faptelor din şcoli; monitorizarea şi evaluarea cheltuielilor şi proiectelor din educaţie; formare şi conştientizare a cadrelor didactice (seminarii şi ateliere pe tema corupţiei).
„Corupţia dăunează mult mai mult decât orice alt viciu. În momentul în care am reuşi să stopăm acest fenomen, exemplele pozitive le vom vedea când vom vedea rezultatele copiilor. Sper să avem posibilitatea să creăm un asemenea proiect de a opri neregulile din şcoli”, a afirmat candidatul USR la preşedinţia CJ Bihor.
Până acum, USR Bihor a lansat Pactul Verde pentru Oradea şi Pactul pentru Educaţie. Urmează alte trei programe, în domeniile: cultură, mediul de afaceri, respectiv democraţie participativă.
Apoi, și vaporul Titanic a fost lansat, doar că... S-a dat la fund (uleț).