Mâine expiră termenul până la care pot fi depuse candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie. Pe lângă partidele politice, în cursă s-a înscris şi fiica preşedintelui, Elena Băsescu. În ceea ce-i priveşte pe bihoreni, aceştia sunt reprezentaţi, pe locuri eligibile, doar de către episcopul Laszlo Tokes şi de fostul parlamentar Szilagyi Zsolt, ambii aflaţi pe lista comună depusă de UDMR şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

Primii care şi-au înregistrat candidaţii şi au depus listele cu semnăturile de susţinere au fost democrat-liberalii, care, în frunte cu liderul acestora, Emil Boc, s-au prezentat duminică la Biroul Electoral Central. Lista PD-L este deschisă de Theodor Stolojan, urmat de Monica Macovei, Traian Radu Ungureanu, Cristian Preda, Marian Jean Marinescu, Iosif Matula, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rareş Niculescu, Elena Antonescu, Constantin Dimitriu, David Dragoş Florin, Elvira Andronescu. Pe locul 14, în urma deciziei Colegiului Director de săptămâna trecută, se afla creatoarea de modă Irina Schroter, însă pe lista PD-L depusă la BEC numele acesteia nu mai este trecut, decizia aparţinând conducerii partidului. Ieri, la BEC s-au prezentat liberalii, UDMR şi Elena Băsescu. Astfel, primele locuri ale listei PNL sunt ocupate de Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Ben - Oni Ardelean, Ovidiu Silaghi, Csibi Magor Imre, Cătălin Turliuc, Cristian Cojocaru. Reprezentantul judeţului Bihor, fostul deputat Eduard Hellvig, ocupă doar poziţia a 14-a, considerată neeligibilă. Lista UDMR, numită "lista solidarităţii maghiare", este deschisă de preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, episcopul Laszlo Tokes, acesta ocupând, în prezent, un loc în Parlamentul European, în urma alegerilor europarlamentare din anul 2007, când a candidat ca independent. Următoarele locuri pe listă sunt ocupate, în ordine, de Iulius Winkler, Sogor Csaba, Szilagyi Zsolt, Kovacs Peter, Horvath Anna, Szabo Karoly, Laszlo Janos, Asztalos Ferenc, Brassai Zsombor. Tot ieri, şi-a înregistrat candidatura ca independentă fiica cea mică a şefului statului, Elena Băsescu. Ea a prezentat liste cu 280.000 de susţinători. În ceea ce priveşte lista PSD+PC, social-democraţii au anunţat că primele locuri vor fi ocupate de Adrian Severin, Rovana Plumb, Ioan Mircea Paşcu, Adriana Ţicău, Daciana Sârbu, Corina Creţu, Victor Boştinaru, 8. Sabin Cutaş (PC), Cătălin Ivan, Ioan Enciu, Viorica Dăncilă, Minodora Cliveti, Aristide Roibu, Marian Dragomir, Marius Oprescu. Listele de candidaţi trebuie însoţite de 200.000 de semnături de susţinere în cazul partidelor, iar în cazul independenţilor sunt necesare 100.000 de semnături.
Estimările privind prezenţa la vot nu sunt prea optimiste, românii nepărând interesaţi de alegerea celor care îi reprezintă în Parlamentul European. De altfel, nici la primele euroalegeri, românii nu s-au înghesuit la urne, unul dintre motive fiind şi faptul că multe judeţe nu au reprezentanţi pe listele partidelor înscrise în cursa electorală. În ceea ce-i priveşte pe bihoreni, singurii care figurează pe locuri eligibile sunt cei doi reprezentanţi ai CNMT, Laszlo Tokes şi Szilagyi Zsolt, care i-ar aduce mai degrabă la urne pe cetăţenii de etnie maghiară. Democrat-liberalii bihoreni au propus-o pe Ionela Bruchental pentru lista de candidaţi, însă aceasta a fost doar a doua propunere a Regiunii de Nord-Vest, astfel încât nu a mai reuşit să prindă un loc eligibil. Liberalii bihoreni au anunţat că-l sprijină pe fostul ministru al IMM-urilor, Ovidiu Silaghi, care ocupă locul opt pe lista finală. În aceste condiţii, Eduard Hellvig, membru al PNL Bihor şi fost eurodeputat PC, a ajuns să ocupe locul 14, neeligibil. Social-democraţii din Bihor l-au preferat pe Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, în prezent europarlamentar, care însă nu este bihorean. Paşcu se află pe poziţia a treia. Cea de-a doua propunere a PSD Bihor a fost Lia Pop, care însă nu a avut şansa să ocupe vreun loc fruntaş. În aceste condiţii, formaţiunile angrenate în campania pentru Parlamentul European vor trebui să-şi trimită candidaţii în Bihor pentru a reuşi să-i convingă pe cetăţenii cu drept de vot să se prezinte la urne, altfel rata de participare va fi mare doar în rândul etnicilor maghiari.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare va demara în data de 8 mai, scrutinul urmând să aibă loc în data de 7 iunie. Românii vor avea 33 de eurodeputaţi în viitorul Parlament European, cu doi mai puţini decât în prezent.