Atunci i-am condamnat pe toţi la... muncă
Premierul Emil Boc a anunţat, ieri, după şedinţa de Guvern, că Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea Pensiilor. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi va fi transmis Parlamentului, în vederea angajării răspunderii.
Creşte vârsta de pensionare
Conform proiectului de lege, vârsta de pensionare şi stagiile complete de cotizare pentru femei vor creşte cu trei luni pe an, începând cu 2015, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor la 65 de ani, până în 2030, ceea ce va reduce însă numărul locurilor de muncă. Până în 2014, va continua creşterea vârstelor de pensionare la 60 de ani pentru femei, respectiv la 65 de ani pentru bărbaţi. Procedura va presupune creşterea graduală a stagiului complet de cotizare, necesar obţinerii unei pensii pentru limită de vârstă, de la 27 ani şi 4 luni în trimestrul IV 2009, la 30 de ani în 2015 şi la 35 ani în 2030, pentru femei, respectiv de la 27 de ani şi 4 luni la 35 de ani în 2015 pentru bărbaţi. Stagiul minim de cotizare pentru obţinerea unei pensii din sistemul unitar de pensii publice va creşte gradual de la 12 ani şi 4 luni la 15 ani în 2015, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Precum în civilie, aşa în militărie
Măsura de reevaluare a vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor complete de cotizare va fi luată atât pentru sistemele militarizate, prin majorarea graduală a vârstei standard de pensionare până în 2025, de la 55 de ani la 60 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, după modelul Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, şi creşterea stagiului complet de cotizare la 30 ani, din care efectiv ca militar 20 de ani, cât şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist. Astfel, stagiul complet de cotizare pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă va creşte în cazul acestora de la 25 de ani la 30 de ani în 2025, iar stagiul minim de cotizare în specialitate va urca de la 15 ani la 20 de ani în 2025. În domeniul aeronautic, se are în vedere pensionarea acestei categorii de personal începând cu data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, conform încadrării în condiţii speciale de muncă, cu reducere de maximum 10 ani faţă de vârsta standard de pensionare în condiţii normale de muncă. Se va realiza şi uniformizarea vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor complete de cotizare pentru judecători, procurori şi personalul auxiliar din instanţe judecătoreşti şi din parchete, dar şi pentru parlamentari, funcţionari publici parlamentari, funcţionari ai Curţii de Conturi şi membrii personalului diplomatic şi consular cu vârstele standard de pensionare aplicabile asiguraţilor actuali ai sistemului public de pensii.
Pensiile speciale vor fi recalculate
Toate pensiile speciale vor fi integrate în sistemul public de pensii şi recalculate în funcţie de contribuţie, ceea ce va conduce la o reducere a acestora în termen de maximum şase luni, angajatorul urmând să suporte o contribuţie de asigurări sociale de 20,8%, iar angajatul de 10,5%. Începând cu 2010, data de intrare în vigoare a noii legi, persoanele care urmau să iasă la pensie cu vârste stabilite de legi speciale vor fi pensionate la vârstele stabilite prin calendarul de creştere pentru bărbaţi şi femei, aplicat asiguraţilor din sistemul unitar de pensii publice. Va fi extinsă categoria contribuabililor la sistemul de pensii prin includerea persoanelor care obţin venituri din profesii liberale, manageriat şi asociaţii familiale.
Condiţii mai aspre pentru pensionarea anticipată
Vor fi, de asemenea, înăsprite şi condiţiile de pensionare anticipată, astfel încât aceasta să nu depăşească 60 de luni faţă de vârsta standard de pensionare. Legislaţia privind procedurile de acordare a pensiilor de invaliditate va fi revizuită prin înlocuirea documentarului medical completat de medicul curant cu raportul medical de evaluare completat de medicul asigurărilor sociale. Posibilităţile de acordare a pensiei de invaliditate de gradul III vor fi restrânse la anumite categorii de situaţii şi vârste, astfel încât această pensie să fie acordată exclusiv persoanelor în vârstă de minimum 45 de ani. Punctul de pensie va fi indexat anual în funcţie de inflaţia prognozată şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, în locul salariului mediu brut.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.