Comisia de Etică a Universității Babes-Bolyai - Lucian Bode a plagiat în lucrarea de doctorat
Așa cum au declarat opiniei publice, încă de luni, reprezentanții Comisiei de Etică a Universității Babes-Bolyai au dat ieri un verdict în cazul lucrării ministrului de Interne. Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat.
Este oficial. Ministrul de Interne al României este plagiator. Comisia de Etică a Universității Babes-Bolyai a postat pe site-un instituției o scurtă analiză referitoare la plagiatul tezei de doctorat a lui Lucian Bode. Comisia s-a autosesizat prin Decizia 2 din 24.11.2022 și apoi prin Hotărârea 10/2022 cu privire la teza de doctorat „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, susținută de Lucian‐Nicolae Bode în 2018, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj‐Napoca (UBB), sub îndrumarea coordonatorului prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan în urma unui articol al jurnalistei Emilia Șercan publicat pe site-ul pressone.ro. Pentru a asigura transparență și obiectivitate, comisia a cooptat ca membri externi pe prof. Corneliu Bjola, de la Universitatea din Oxford, specialist în relații internaționale, și pe prof. Alin Fumurescu, de la Universitatea din Houston, specialist în științe politice. Pentru asigurarea dreptului la apărare, Comisia a solicitat puncte de vedere de la Lucian Bode, de la conducătorul de doctorat, Adrian Ivan, și de la comisia de susținere a tezei, de la Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB.
Presiuni. Stilul, râul, ramul...
Cum era de anticipat, Școala Doctorală a dat vina pe faptul că în 2018 nu exista un standard al stilului de citare a surselor utilizat în cadrul școlii doctorale. Este una dintre scuzele folosite frecvent de „celebritățile” care au plagiat.
Ca să nu-și păteze imaginea, conducătorul de doctorat, prof. Adrian Ivan, a încercat stoparea analizei cu orice preț. A solicitat, prin avocat, abandonarea demersului sub motivul că comisia ar fi fost nelegal constituită.
Disperat, Lucian Bode a solicitat în două rânduri prelungirea termenului de trimitere a unui punct de vedere, invocând motive obiective legate de activitatea ministerială. Apoi Lucian Bode a transmis prin avocat plângere prealabilă intentării unei acțiuni în contencios administrativ, solicitând oprirea oricărei evaluări a tezei de doctorat.
Plagiat și citare defectuoasă sau incorectă
Comisia a analizat aspectele semnalate public și a ajuns la concluzia că există două tipuri de abateri: plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. „Preluare de paragrafe de text (tradus din engleză sau direct din limba română) fără citare (prin note de subsol sau în text) sau plagiat prin preluare verbatim (cuvânt cu cuvânt) din limba română, fără parafrazare, a unor paragrafe întregi, ceea ce ar presupune încadrarea textului între ghilimele, chiar dacă este citată sursa”, se afirmă în analiză.
Citarea defectuoasă sau incorectă apare în cazul traducerilor din engleză a unor bucăți semnificative de text. Deși sursa este indicată în nota de subsol, nu este clar delimitat textul preluat prin parafrazare minimă (rezultată din traducere) și contribuția proprie a doctorandului. De asemenea, există texte pe care autorul tezei le atribuie prin note de subsol surselor originale, însă fără precizarea că a consultat o sursa indirectă (prin folosirea cuvântului apud). Există și texte care sunt citate cu referire la un întreg articol, și nu la pagina exactă de unde s-a preluat textul.
„Conform Codului etic al Universității Babeș-Bolyai și al practicilor academice internaționale, confirmate de experții cooptați, aceste abateri sunt considerate grave erori de citare, încadrate uneori sub umbrela extinsă a noțiunii de „plagiat”, și care viciază substanțial corectitudinea lucrării de doctorat. Ele sunt repetate consistent pe parcursul lucrării, sugerând intenția de mascare a absenței contribuției originale. Lipsa delimitării textului citat față de contribuția originală prin corp de text sau prin precizarea „traducerea autorului” are ca rezultat pagini întregi care constau în simple compilări de citate. Tabelele și figurile reclamate sunt fie plagiate, fie citate incomplet”, se afirmă în concluzia comisiei.
Dovada cea mai clară că „stilul de citare” este doar un pretext se poate lesne desprinde dintr-o altă constatare a Comisiei, anume că, atunci când a vrut, Lucian Bode a citat corect.
În concluzie, comisia reia solicitarea de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică și solicită Editurii CA Publishing și ministrului retragerea cărții publicate pe baza tezei.
„Băi, nu ți-e rușine? Plagiatul e furt!”
Ca și când ar fi avut postarea pregătită înainte, Ministrul de Interne a reacționat imediat pe pagina de facebook, invocând „stilul” și dreptul comisiei de a se pronunța asupra tezei.
„Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Sintagma „profund viciată” e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate. Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități. Curtea Constituțională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activității oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curții Constituționale. Voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii” a scris Bode.
În câteva ore, postarea strânsese peste 1.500 de comentarii, cele mai multe cerându-i demisia. „Băi, nu ți-e rușine? Plagiatul e furt! În secunda 2 trebuia să îți dai demisia! Sper să înfunzi pușcăria pentru banii nemeritați luați pe baza titlului de doctor. Că nu poți să legi bine două cuvinte, dar te vrei mare intelectual!”, a scris un internaut, completat de un altul: „Felicitari, domnule ministru! Țineți-o tot așa! Nu vă limitați la hoție! Puteți și mai mult! Sunt mândru că o personalitate de talia dvs mă reprezintă! Măcar înțeleg ratarea cu Schengen – a fost tradus greșit Neuhamer – el voia să zică „nu vrem plagiatori care să circule liber în Schengen”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.