Parlamentul judecă dosare pe fond şi achită potenţiali infractori înainte ca procurorii să înceapă măcar urmărirea penală împotriva lor. Ordinea de drept din România este aruncată în aer. Am ajuns Bantustanul Europei, o ţară în care politica se substituie puterii judecătoreşti pentru a proteja o castă de intangibili. Neruşinarea depăşeste orice limite. Politicieni de la PSD, PNL şi PC se înfrăţesc în alianţe, fac planuri de guvernare, îşi împart funcţii şi tot ei se prefac în Parlament că judecă imparţial dosarele colegilor. Conjuraţia penalilor ignora semnalele de alarmă trase de cancelariile occidentale, amplificate de ministrul justiţiei, şi îngroapă sfidător dosarele Năstase, Mitrea, Păcuraru şi Sereş. În schimb, corpul magistraţilor din România, cu CSM în frunte, se afundă într-o ruşinoasă şi dezonorantă tăcere.

Parlamentul a lăsat orice scrupul deoparte şi s-a transformat în judecător suprem, pulverizând Constituţia. Juriştii lui Sergiu Andon&co, aceiaşi care au mutilat Codul Penal în favoarea infractorilor, şi-au luat puteri pe care pur şi simplu nu le au. Citiţi rapoartele în cazurile Mitrea sau Năstase şi vă veţi îngrozi. Depăşindu-şi atribuţiile şi mandatul cu care au fost investiţi, deputaţii PSD, PNL şi PC se comportă halucinant: stabilesc grade de vinovăţie, desfiinţeaza probe, evaluează fondul dosarelor. Întâmplător, poziţiile PSD, PNL şi PC coincid. Adică, partidele care se pregătesc să guverneze împreună spun ca Miron Mitrea şi Adrian Năstase n-ar trebui urmăriţi penal. De exemplu, liberalii strecoară, într-un raport care ar fi trebuie să fie pur tehnic, aprecieri politice de tipul "dosarul are un puternic miros... prezidenţial!" (dosarul Năstase) sau "deputaţii să fie extrem de reticenţi faţă de solicitarea procurorilor DNA din a căror lucrare se poate înţelege că stau mai degrabă cu un ochi în dosar, iar cu celalalt ochi - la cel care îi numeşte." O ruşine juridico-politică sub antetul PNL.
Trist este că presa le găzduieşte aberaţiile, le validează verdictul pur politic tratându-l cât se poate de serios şi cu aerul că vine de la instanţa competentă în a judeca dosare. Or, în orice democraţie, poziţia parlamentarilor români ar fi de neconceput. Culmea, PRM, prin deputatul Lucian Bolcaş, face figura onorabilă sesizând abuzul comis de deputaţi.
Ceea ce Sergiu Andon reproşa fostului CNSAS, şi anume că se comportă ca un tribunal extraordinar încălcând Constituţia, se întâmplă azi în Parlament. Andon transformă Comisia Juridică într-o instanţă paralelă şi perfect absurdă, efectuează audieri şi pronunţă verdicte. Grav e că ascultă doar una din părţile implicate şi nu aplică principiul auditor et altera pars, în acest caz, procurorii DNA. Dacă veţi lua argumentele prin care avocatul lui Dan Voiculescu a distrus fostul CNSAS la Curtea Constitutională şi le veţi aplica Parlamentului-în-robă, mai putem desfiinţa o instituţie. Însă tot Curtea i-a îmbrăcat pe senatori şi deputaţi în robă de judecători, acordându-le în mod stupefiant dreptul de aviz.
Vă amintiţi ce spuneau deputaţii, cu Andon în frunte, când au cerut dosarele de la DNA? Spuneau că ei nu se pronunţă pe fond, că nu evaluează vinovăţii sau probe, ci verifică numai dacă nu s-au comis abuzuri grave care să indice clar hărţuirea politică. Or, nici în cazul Năstase, nici în cazul Mitrea, deputaţii-jurişti struniţi de priceputul în rele Andon nu au indicat ferm unde s-au comis presupuse abuzuri şi în ce constă hărţuirea politică. Au decretat pur şi simplu că Năstase este nevinovat, hărţuit şi punct.
Votul din plenul parlamentului este previzibil, acolo unde apucă să fie dat. Toate ambasadele occidentale i-au transmis ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, îngrijorarea lor că marile dosare vor fi blocate politic, în Parlament. Predoiu a amplificat temerile occidentalilor, în câteva declaraţii de presă trecute neobservate şi cam atât. În rest, sistemul de justiţie s-a resemnat. Cei câţiva procurori şi judecători curajoşi ai amuţit. Toată lumea tace, nimeni nu riscă şi asistă la mascarada în stare de leşin.
Monstruozităţile juridice din parlamentul României sunt concurate doar de premierul italian. Dreapta lui Berlusconi a impus ieri un amendament la legile siguranţei, botezat de opoziţia de stânga "Salvaţi-l pe Berlusconi", prin care se suspendă cu un an procesele pentru fapte sancţionate cu mai puţin de 10 ani de închisoare. Întâmplător, procesul premierului italian în care este acuzat de dare de mită, intră în această categorie. Berlusconi nu este la prima tentativă de obstrucţionare a justiţiei. A utilizat toate pârghiile Guvernului pentru a bloca anchetele împotriva sa. Vă sună cunoscut? Cu o diferenţ notabilă: legile promovate în trecut cu scopul de a acorda imunitate primilor cinci oameni în stat au fost desfiinţate însă la Curtea Constituţională.
La noi, Curtea Constituţională joacă de partea miniştrilor-penali, nu împotriva lor ca în Italia. Dar parcă tot ai noştri penali sunt mai tari. Solidaritatea penalilor din România îngenunchează anti-corupţia iar conjuraţia lor umileşte statul de drept. Forţele anti-reformiste par mai puternice decât oricând. Năstase, Mitrea, Sereş şi Păcuraru nu se mai complică să ajungă în faţa judecătorilor.

Taie răul de la rădăcină. Dosarele sunt omorâte în faşă. Împotriva lor, procurorii nu apucă să înceapă măcar urmărirea penală. E mai sigur, mai eficient şi mai simplu. Dar am reţinut şi metodele lui Silvio Berlusconi, împreună cu care Adrian Năstase a lins o îngheţată. Amândoi reuşesc, iată, să îngheţe justiţia, iar procurorii n-au decât, vorba lui Năstase, să lingă mai departe dosare. Şi mai e o diferenţă: în Italia, magistraţii fac scandal, ai noştri bagă capul între urechi.