Pe lângă vehiculatele reduceri de personal bugetar şi diminuarea drastică a veniturilor din salarii şi pensii, membrii Guvernului continuă identificarea şi a altor măsuri de diminuare a cheltuielilor publice. E de prisos să precizăm faptul că acestea vor afecta în special categoriilor defavorizate ale populaţiei. Iată câteva dintre ele.

 

 

Pensionarii, cu faţa la perete!

Guvernul ia în calcul sistarea facilităţilor de care beneficiază pensionarii la transportul public şi cel feroviar. Retragerea şi, respectiv, anularea facilităţilor sunt incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în stadiu de elaborare. Documentul prevede că, începând cu 1 iunie 2010, nu se mai acordă facilităţile pentru transportul intern auto şi feroviar, transportul local în comun, de suprafaţă şi subteran, prevăzute de OU 71/2004 privind acordarea unor facilităţi familiilor de pensionari, Legea 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, Legea învăţământului şi Legea privind statutul personalului didactic.

 

 

 

 

Burse "corigente" în educaţie

Guvernul are în vedere diminuarea burselor pentru elevi şi studenţi, a indemnizaţiei de merit şi a rentei viagere, precum şi anularea ajutorului financiar acordat pentru achiziţionarea de cărţi educaţionale. "Începând cu data de 1 iunie 2010, cuantumul burselor de care beneficiază elevii, studenţii, cursanţii, doctoranzii şi auditorii de justiţie, precum şi bursele de cercetare se diminuează cu 25%. Începând cu 1 iunie 2010, drepturile de care beneficiază elevii şi studenţii, finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei, se diminuează cu 15%", se arată în actul normativ. Proiectul prevede, totodată, reducerea cu 25% a indemnizaţiei de merit, a cuantumului rentei viagere acordate sportivilor de performanţă şi a sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical. Începând cu 1 iunie se abrogă şi prevederile Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice în învăţământul preuniversitar.

 

 

Pensiile militare fac stânga-mprejur

Guvernul analizează revizuirea modului de calcul a pensiilor speciale şi plafonarea acestora, începând cu 1 iunie, la un nivel calculat strict în funcţie de prevederile Legii privind sistemul public de pensii, concomitent cu reducerea de 15% a pensiilor militare de stat şi a celor pentru poliţişti. Tot de la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele şi indemnizaţiile acordate la ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă. De asemenea, începând cu 1 iunie 2010, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se aplică. Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse până la 31 mai 2010 inclusiv, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii.

 

 

Plăţi compensatorii la Sfântul Aşteaptă

Guvernul intenţionează să nu mai acorde, de la 1 iunie, plăţi compensatorii din bugetul pentru şomaj pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi prin concedieri colective din companiile naţionale, iar diminuarea de 15% să fie aplicată doar pentru drepturile băneşti aflate deja în plată. Proiectul de act normativ mai prevede reducerea cu 25% a cuantumului drepturilor în natură de care beneficiază angajaţii instituţiilor publice şi stabileşte că ordonatorii principali de credite nu vor mai putea deconta decât 75% din valoarea cheltuielilor de transport, asistenţă medicală, medicamente şi proteze, aferente personalului propriu, pentru care legea actuală prevede decontarea integrală de la buget.

 

 

Naşteri cu dureri... financiare

Guvernul va anula ajutorul financiar de 230 lei plătit mamelor la naşterea copilului, precum şi alocaţia de 200 euro destinată tinerilor aflaţi la prima căsătorie, drepturi care vor mai putea fi solicitate până la finele lunii octombrie doar pentru naşteri şi căsătorii înregistrate până la 1 iunie. După data de 31 octombrie 2010, până la care trebuie depuse cererile de plată, aceste drepturi financiare vor fi prescrise, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor sociale aflat în stadiu de elaborare. Proiectul de act normativ mai relevă că, în 2010, nu vor mai fi acordate nici ajutoare de urgenţă familiilor sau persoanelor aflate în situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor ori accidentelor şi nici ajutoarele financiare care pot fi alocate prin Fondul naţional de solidaritate.

 

Nu în ultimul rând, alocaţia lunară de plasament pentru protecţia copilului şi indemnizaţiile şi ajutoarele pentru însoţitorii persoanelor cu handicap vor fi reduse cu 15%, iar alocaţia familială complementară şi cea de susţinere a familiei monoparentale vor fi plafonate la maxim 60 lei, respectiv cel mult 70 lei lunar. Cuantumul indemnizaţiei pentru susţinerea familiei în vederea creşterii copilului va fi, de asemenea, diminuată cu 25%, dar nu mai puţin de 600 lei.