Cu autonomia Ţinutului Secuiesc pe Constituţie călcând
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării consideră că proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc este "neconstituţional" şi că autonomia teritorială şi asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale nu trebuie confundate cu autonomia teritorială pe principii etnice. În comunicatul emis la şedinţa CSAT de ieri se precizează că ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc este contrară spiritului european şi principiilor democratice.
"Una este respectarea şi promovarea drepturilor minorităţilor naţionale, avem prevederi constituţionale, inclusiv noul text al Constituţiei, avem un cadru, pentru Europa chiar un model şi, de asemenea, dezvoltarea autonomiei teritoriale ca principiu general constituţional şi cu totul altceva ceea ce constituie elementul de fond al acestei iniţiative - autonomie pe criterii etnice. Aşa ceva este nedemocratic şi în discordanţă cu toate principiile europene", a declarat preşedintele Iliescu. Şeful statului a precizat că în aceasta a constat "obiecţia" membrilor CSAT. "N-am stat noi în CSAT să analizăm pe fond aceste chestiuni, a fost o primă reacţie pentru că am fost sesizaţi ca atare, am primit sesizări", a mai spus Ion Iliescu. El a adăugat că iniţiatorii proiectului autonomiei Ţinutului Secuiesc vor să trimită un text la Parlament, având acest drept "ca orice structură, ca orice cetăţean, să se adreseze instituţiilor statului". "Va judeca şi Parlamentul, vor judeca şi alţii, dar am spus să dăm acest semnal pentru fondul chestiunii", a declarat Iliescu. Întrebat ce măsuri vor fi luate, preşedintele a afirmat: "Nu noi luăm măsuri. Fiecare poate să aibă idei. Cineva poate să vină să spună: Noi vrem să devenim toată ţara un regim autonom, nu ţinem seama de nimeni, ne izolăm de Europa, pot să fie tot felul de idei năstruşnice. Asta e una: să ai idei, dar alta să le şi promovezi în practică. Ca să le promovezi în practică, trebuie să ai bază legală, deci Parlamentul să aprobe aşa ceva, să ai instrumentele necesare. Cine o să susţină asemenea lucruri?".
Cu jalba-n proţap la Consiliul Europei
Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Csapo Jozsef, a declarat, ieri, că CNS a luat la cunoştinţă poziţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, dar va continua să promoveze proiectul Statutului Autonomiei Ţinutului Secuiesc prin toate căile democratice posibile. "Parlamentul este singurul care poate decide în acest caz. Poate adopta sau respinge iniţiativa noastră. Considerăm că proiectul respectă reglementările Uniunii Europene privind drepturile minorităţilor etnice. Oricum, dorim să îl înaintăm şi Parlamentului European, unde în viitorul apropiat se va discuta despre înfiinţarea unor regiuni de dezvoltare şi în România. Sperăm ca Ţinutul Secuiesc să fie inclus printre aceste regiuni de dezvoltare, cu asigurarea unei protecţii adecvate pentru majoritatea naţională din zonă", a declarat Csapo corespondentului MEDIAFAX. Potrivit lui Csapo Jozsef, dacă se va impune, CNS va apela şi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. "Recent, Adunarea a adoptat o hotărîre care recomanda statelor europene autonomia teritorială ca mijloc democratic pentru rezolvarea unor eventuale tensiuni interetnice", a precizat liderul CNS.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.