După ploaie, chepeneag
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle a răspuns, ieri, acuzaţiilor apărute în presă în legătură cu modul în care a atribuit lucrările la drumul judeţean Ianoşda - Bicaciu, respectiv a încercat să explice de ce a refuzat să-şi însuşească procesele-verbale de recepţie finală la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente a drumurilor judeţene efectuate de firmele Selina, Trameco şi Drumuri Bihor, toate aparţinând omului de afaceri Beniamin Rus.
Potrivit procedurilor, constructorii remit o adresă beneficiarului lucrărilor pentru convocarea comisiei de recepţie finală. Apoi, se face un referat de către Direcţia Tehnică şi se prezintă preşedintelui CJ Bihor, care are sarcina să convoace comisia de recepţie, iar în final se semnează procesele-verbale de recepţie finală. În realitate, pe data de 27 ianurie, la registratura CJ Bihor au fost înregistrate trei solicitări venite din partea firmelor Drumuri Bihor, Trameco şi Selina, care solicitau beneficiarului convocarea comisiei de recepţie finală pentru şase lucrări efectuate de acestea şi finalizate în 2007. Potrivit documentelor puse ieri la dispoziţie de preşedintele CJ Bihor, toate cele şase procese-verbale de recepţie finală au fost semnate pe data de 27 ianuarie. Abia apoi, pe data de 4 februarie, când Ţîrle era deja în drum spre SUA, Direcţia Tehnică a emis referatul de constituire a comisiei de recepţie. Şi cum Ţîrle lipsea, comisia a fost constituită de către vicepreşedintele Voloşeniuc. Revenit în ţară, Ţîrle a cerut demisia a opt din cei nouă membri care au semnat procesele-verbale. "Mai mult, două dintre procesele-verbale au fost semnate în alb. Cum e posibil ca în aceeaşi zi să fie recepţionate lucrări pe şase drumuri? Recepţia s-a făcut din birou. Am cerut demisiile tuturor din comisia de recepţie. Unii şi-au dat demisia, alţii au fost sfătuiţi să nu şi-o dea", a precizat Radu Ţîrle. Acesta şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care lucrările de drumuri au fost executate în ultimii ani. "Drumurile judeţene sunt varză! Spunem că nu avem nicio groapă, dar ne rupem maşinile. Pe drumuri asfaltate în toamnă se circulă ca după război. Am pus firmele să scoată kilometri de asfalt pe banii lor, pentru că au executat prost lucrările", a mai adăugat Ţîrle. Acesta a mai recunoscut că s-au cheltuit 5 milioane de lei pentru estetică rutieră, iar marcajele abia se văd, dar şi pentru toaletarea şi întreţinerea drumurilor care par tot neîngrijite şi pline de bălării. Preşedintele CJ Bihor a adăugat că a blocat întreaga procedură de recepţie a celor şase lucrări şi nici nu a permis restituirea garanţiei de bună execuţie constituită de cele trei firme.
În legătură cu atribuirea lucrărilor de reabilitare a drumului Ianoşda - Bicaciu firmei Asfamix, din care fac parte şi firme în care acţionari sunt membri ai PNL şi chiar soţia şefului său de cabinet, Dumitru Ţiplea, preşedintele CJ a afirmat că licitaţia pentru lucrarea respectivă s-a desfăşurat când Consiliul Judeţean era condus de Alexandru Kiss, iar el nu a făcut decât să semneze contractul de atirbuire conform recomandărilor comisiei de licitaţie. Ţîrle a precizat că descalificarea firmei Selina, deşi preţul oferit de aceasta a fost mai bun, s-a făcut pe motiv că firmele patronate de Beniamin Rus obişnuiesc să solicite preţuri mici, pentru ca apoi să tripleze valoarea finală a lucrărilor. O explicaţie care însă nu este acoperită de legea achiziţiilor publice, care spune că trebuie să se ţină cont de oferta cea mai scăzută.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.