Europa bate şaua reformelor să priceapă iapa guvernanţilor
Comisia Europeană recomandă României să continue implementarea reformelor structurale, în particular cu privire la eficienţa şi independenţa administraţiei centrale şi locale, şi înăsprirea politicii fiscale pentru scăderea deficitului de cont curent şi inflaţiei.
Pentru a menţine competitivitatea externă şi a controlul deficitului de cont curent şi inflaţia, Consiliul recomandă înăsprirea semnificativă a politicii fiscale şi asumarea unui cadru fiscal pe termen mediu. De asemenea, România ar trebui să revizuiască componenţa cheltuielilor, astfel încât ponderea costurilor care să susţină creşterea economică să crească, prin scăderea şi redirecţionarea ajutorului de stat către obiectivele orizontale şi prin coordonarea creşterii salariilor cu productivitatea muncii. În urma evaluării realizate de Comisia Europeană, Consiliul consideră că România trebuie să implementeze urgent măsuri prin care să reducă substanţial procedurile administrative şi întârzierile întâmpinate de mediul privat în procedurile de obţinere a autorizaţiilor, pentru a îmbunătăţi condiţiile de afaceri şi a elimina sursele de corupţie. Totodată, UE recomandă îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii cu privire la sistemul educaţional şi cel de training, pentru a reduce numărul de abandonuri şcolare şi a facilita tranziţia tinerilor către locuri de muncă. CE a mai atras atenţia în documentul citat că participarea populaţiei de vârstă adultă din România la programe de formare profesională este printre cele mai scăzute din Europa. De asemenea, lipsa unor calificări de bază în rândurile tinerilor, rezultată în primul rând din slăbiciunile existente în sistemul educaţional şi din ineficienţa politicilor active de pe piaţa muncii, reduce şansele acestora de a accede pe piaţa muncii şi frânează productivitatea, iar participarea populaţiei de vârstă adultă la forme de pregătire şi educaţie este la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa. În aceste condiţii, agricultura reprezintă în continuare sursa a circa o treime din numărul locurilor de muncă, în pofida faptului că productivitatea şi contribuţia la PIB rămâne la nivel foarte scăzut.
"Consiliul a recomandat României să combată nivelurile scăzute de activitate, ocupare a forţei de muncă şi productivitate într-o manieră integrată. Progresele rămân, până în prezent, limitate", se specifică în document. De asemenea, CE arată că au fost pregătite numeroase iniţiative, "dar acestea sunt deseori insuficient targetate pe nevoile pieţei muncii şi pe cele ale diferitelor grupuri de persoane, în particular cele vulnerabile, dintre care cea mai mare parte o reprezintă romii".
CE a mai atras atenţia în documentul care analizează în detaliu implementarea Strategiei de la Lisabona în fiecare ţară, în 2008, că infrastructura din România, cu cele "câteva sute de kilometri de autostrăzi, un sistem feroviar învechit şi legături slabe cu restul UE", au efect de frânare economică. Mai mult, din cauza capacităţii administrative inadecvate, pregătirea şi lansarea de proiecte potrivit programelor asumate şi respectarea cererilor impuse rămân rovocări majore care periclitează capacitatea României de a absorbi fonduri comunitare. CE remarcă faptul că serviciile ITC au un rol limitat în economie, iar "progresele către o societate informaţională rămân insuficiente". Mai mult, potrivit CE, doar 35 % dintre serviciile publice din România sunt deplin accesibile pe Internet.
Creşterea economică a României s-a accelerat la circa 7,8% în 2008, susţinută în principal de un avans record al consumului privat şi al investitţiilor. Totuşi, creşterea PIB se va reduce considerabil în 2009, ca urmare a înăspririi condiţiilor de creditare, scăderii consumului şi încrederii investitorilor, precum şi reducerii cererii pe pieţele externe, potrivit CE, care a redus, în ianuarie, prognoza de creştere economică a României pentru 2009 şi 2010, de la 4,7% la 1,75% şi, respectiv, de la 5% la sub 2,5%. De asemenea, inflaţia a urcat la aproape 8% în 2008, dar va scădea în acest an. CE a menţinut, în ianuarie, prognoza privind inflaţia la 5,7% pentru 2009 şi 4% în 2010. Deficitul bugetar a ajuns la circa 5,2% din PIB în 2008, iar CE estimează că va continua să crească în acest an, la 7,5%, dacă nu se va realiza o schimbare la nivelul politicilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.