Bătălia pentru bani publici între firmele de construcţii, care nu fac decât să se conteste una pe alta, are drept consecinţă întârzierea lucrărilor vitale pentru oraş. Un exemplu concret este Grădina Zoologică Oradea. În acest caz, neînceperea lucrărilor este urmarea contestaţiilor firmelor ale căror oferte au fost declarate necâştigătoare. Până la soluţionarea noii contestaţii, întreaga procedură de atribuire este suspendată, iar lucrările de amenajare nu au cum să demareze. În cazul în care procedurile de selectare a firmei executante se mai tergiversează mult, municipiul Oradea ar putea pierde banii obţinuţi prin finanţări nerambursabile.

 

Încă de la demararea proiectului de amenajare a Grădinii Zoologice Oradea au fost constatate numeroase nereguli, care cu timpul s-au acutizat. Chiar de la început, conţinutul studiului de fezabilitate a fost contestat de specialişti, fără însă ca aspectele neconforme să fie corectate. S-a ajuns la soluţia aberantă ca adăposturile pentru tigrul siberian, zebră, urşi să fie prevăzute cu încălzire în pardoseală cu agent termic, în timp ce specii ca emu, struţul african, lupul cenuşiu să nu beneficieze de astfel de dotări, deşi acest lucru se impune în cazul lor. "Totul porneşte de la acel studiu de fezabilitate prost întocmit. Dacă se respectă acel document, Grădina Zoologică devine un loc periculos. Dintr-o zonă de agrement va deveni una nefuncţională şi neacreditată. A fost întocmit de nespecialişti, dovadă că macacul, o specie de maimuţe, era trecut la papagali. Eu am parcurs filă cu filă caietul de sarcini şi am făcut unele precizări, însă nu s-a ţinut cont de ele", ne-a declarat biologul Eleonora Popescu. Astfel că, pornind de la o bază greşită, toate actele subsecvente au fost întocmite în consecinţă. Aceste nereguli s-au repercutat însă asupra modului în care s-a organizat ulterior licitaţia de adjudecare. Numeroasele lacune ale caietului de sarcini au dat posibilitatea firmelor să conteste procedura. Astfel, prima procedură de adjudecare organizată în primăvară a fost suspendată, Primăria fiind nevoită să reia licitaţia. La a doua licitaţie, raportul procedurii prin care se declara câştigătoare oferta firmei SC MBS Group SRL şi a asociaţilor SC Sanero Composites SRL şi SC Dan&Dan Construct SRL a fost contestat de firmele Liva Com Service, respectiv SC Antrepriza Montaj Instalaţii SRL. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat câştig de cauză contestatarilor, obligând comisia de evaluare a Primăriei să reanalizeze ofertele firmelor. În urma reevaluării, comisia şi-a menţinut punctul de vedere, dând câştig de cauză tot firmelor SC MBS Group SRL şi asociaţii SC Sanero Composites SRL şi SC Dan&Dan Construct SRL. Din nou cele două firme ale căror oferte au fost calificate drept neconforme au atacat hotărârea comisiei la începutul lunii august. "În acest moment aşteptăm soluţia CNSC. Prima dată cele două firme au contestat criteriile de eligibilitate şi au câştigat, CNSC obligându-ne să le trecem în faza de evaluare a dosarelor. Cu toate acestea, comisia a constatat că oferta firmelor este neconformă. SC Antrepriza Montaj nu avea inclus în devizul de lucrări amenajarea unei parcări, iar Liva Com Service nu avea trecută organizarea de şantier", ne-a declarat Marcel Boloş, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare şi Finanţări Externe.

 

Convenţia de finanţare pentru investiţia "Amenajarea, extinderea şi modernizarea Grădinii Zoologice din municipiul Oradea (proiectare + execuţie)" este valabilă până la sfârşitul anului. În cazul în care până atunci nu încep lucrările, finanţarea acordată de Ministerul Mediului ar putea fi definitiv pierdută, consideră Marcel Boloş.