Primele afectate de ajustarea cheltuielilor sociale în Lituania au fost mamele. În Estonia, preşedintele ţării vrea să dea un exemplu şi şi-a redus singur salariul. În Ungaria, victimele ajustării sunt în primul rând pensionarii.

Tăierea costurilor sociale a scos sute de mame din Lituania în stradă. "Vrem să le arătăm guvernanţilor că încă mai avem copii în ţara asta. Încă îi avem, dar cu politica asta de genocid împotriva familiilor cu copii mici, nu ştiu cum va arăta ţara noastră în viitor", a declarat Sandija Salaka, organiztaţia mamelor. Ministrul leton al Muncii şi protecţiei sociale a explicat că tăierea indemnizaţiei este de fapt o condiţie impusă de Fondul Monetar Internaţional pentru împrumutul acordat ţării. Măsura a fost luată după ce Banca centrală a Letoniei a anunţat pentru anul acesta un deficit bugetar de 18 la sută, cu 6 procente mai mare decât era estimat în ianuarie.
În Estonia preşedintele a cerut reducerea salariului său de şase mii de euro, cu 8 la sută. Vor scădea şi salariile membrilor guvernului dar şi cele ale funcţionarilor din ministere. În Ungaria, taxa pe valoarea adăugată a fost majorată de la 20 la 25 la sută. În plus, a fost introdusă o taxă de 18 la sută pentru produsele alimentare de bază şi pentru încălzire. Accizele pentru ţigări, alcool şi combustibili vor creşte de la 5 la 6 procente. Iar pensionarii nu vor mai beneficia de a treisprezecea pensie.