În sânul maghiarimii se strecoară şarpele dihoniei
Orban Mihaly a anunţat că Asociaţia Civică Maghiară (ACM), al cărui copreşedinte este, va participa la alegerile locale pe liste separate de cele ale UDMR pentru Consiliul Local Oradea şi pentru Consiliul Judeţean, dar şi că ţintesc fotoliul de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, prin Szilagyi Zsolt, care a acceptat să candideze pentru această formaţiune politică încă din ianuarie. Acesta a mai adăugat că, în Bihor, sunt înscrişi în asociaţie în jur de 1.600 de persoane. Liderii ACM consideră că au şanse să obţină cât mai multe voturi la alegerile locale, pentru că sunt mulţi maghiari care s-au săturat de UDMR sau de încheierea protocolului cu PSD.
ACM şi-a unit forţele cu Uniunea Civică a Maghiarilor, realizând că numai astfel vor putea strânge semnăturile pentru a putea candida în alegerile locale. "Vom avea candidaţi şi în alte localităţi în care populaţia de etnie maghiară îşi manifestă interesul de a participa la alegeri pe alte liste decât cele ale UDMR", a declarat Orban Mihaly.
La rândul său, Szilagyi Zsolt a precizat că nu a primit nici un răspuns din partea UDMR la apelul la dialog lansat de acesta încă din ianuarie, de când a acceptat să candideze pentru câştigarea Primăriei Oradea. "Refuzul UDMR de a accepta dialogul este o atitudine care sparge unitatea maghiarilor. Noi vrem să reprezentăm acele forţe creştine europene despre care mai mulţi maghiari consideră că nu sunt bine reprezentate la nivel local", a declarat Szilagyi Zsolt. Acesta a adăugat că îşi menţine oferta de a participa la prealegeri în cadrul comunităţii maghiare, dar numai dacă acestea sunt corecte, transparente şi controlabile. "Să nu se întâmple ca în 2000, când am candidat pentru preşedinţia UDMR Bihor şi, cu o lună înainte de alegeri, au apărut 20 de organizaţii noi în municipiul Oradea", a precizat deputatul bihorean. Szilagyi Zsolt a mai declarat că nu înţelege de ce UDMR foloseşte banii destinaţi comunităţii maghiarilor pentru realizarea unor sondaje de opinie prin care să-şi elimine concurenţa. "Cele cinci milioane de euro destinate comunităţii maghiare sunt gestionate prin fundaţii, cea mai importantă fiind Fundaţia Comunitas, condusă de vârfurile UDMR. Din aceşti bani se plătesc sondaje de opinie prin care vor să-şi elimine concurenţa. UDMR nu-i mai reprezintă în totalitate pe maghiarii din România, dar refuză să accepte acest lucru", a afirmat Szilagyi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.