La Prefectură-n poartă oare cine bate?!
Democrat-liberalii bihoreni promit că miercuri vor anunţa numele viitorului prefect, aceştia având de ales între consilierul judeţean Gavrilă Ghilea, actualul subprefect Traian Abrudan şi secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei. Imediat după desemnarea prefectului, va avea loc semnarea unui protocol de colaborare pe plan local între PSD+PC şi PD-L, în care se precizează obiectivele politice ale acestor formaţiuni la nivelul judeţului Bihor.
La sfârşitul săptămânii trecute au avut loc două întâlniri între echipele de negociatori ale PD-L şi PSD Bihor, ambele fiind doar informale. Împărţirea efectivă a funcţiilor de conducere ale instituţiilor deconcentrate depinde însă de numirea prefectului de către democrat-liberali. Tot de anunţarea prefectului pare să depindă şi semnarea protocolului de colaborare pe plan local între PSD+PC şi PD-L. Pentru fotoliul de reprezentant al Guvernului în Bihor s-au înscris trei persoane, doi dintre liderii PD-L Bihor, respectiv un fost membru al acestui partid. Prima şansă ar părea să o aibă Gavrilă Ghilea, căruia liderul PD-L Bihor, Petru Filip, i-a promis, înainte de campania electorală din toamnă, că va avea prima opţiune în alegerea unei funcţii publice de conducere, dacă va accepta să candideze pentru fotoliul de senator în Colegiul I (Marghita - Săcueni). Deşi candidatura sa într-o zonă dominată de comunitatea maghiară era, clar, sortită eşecului, Ghilea a acceptat să investească în campania electorală în speranţa că va aduce cât mai multe voturi pentru partid. Având în vedere că fotoliul de viceşedinte al Consiliului Judeţean Bihor ocupat în prezent de liberalul Dumitru Voloşeniuc nu a putut fi negociat, Gavrilă Ghilea a optat pentru fotoliul de prefect. Această funcţie mai este dorită şi de Traian Abrudan, care se simte îndreptăţit să fie promovat în fruntea Instituţiei Prefectului după ce, de patru ani, ocupă fotoliul de subprefect de Bihor. El îndeplineşte cerinţele actualei legislaţii privind înalţii funcţionari publici, deşi, având în vedere repolitizarea funcţiei de prefect, cursurile INA absolvite de acesta nu par a-şi mai avea rostul. Un alt pretendent la fotoliul de prefect este secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei. Rămas fără nicio slujbă, acesta speră că partidul îl va ierta pentru rolul pe care l-a avut în pierderea de către democraţi a fotoliului de primar al Oradiei şi că va reuşi să obţină o funcţie de conducere, fie la Prefectură, fie la vreun serviciu deconcentrat. Acum patru ani, acesta a fost sărit de la împărţirea funcţiilor, el ratând atât fotoliul de viceprimar al Oradiei, cât şi cel de şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Ulterior, el şi-a îndreptat atenţia spre şefia Oficiului pentru Protecţia Consumatorului şi cea a Aeroportului Oradea, dar şi aceste funcţii s-au dovedit "prea sus" pentru el. Cu toate acestea, a reuşit, cu ajutorul prietenilor săi din Primăria Oradea, să faciliteze concubinei sale repartizarea şi apoi achiziţia, în mod abuziv, a unui apartament din centrul Oradiei, la preţul de doar 10.000 de euro.
După ce conducerea PD-L Bihor îl va desemna pe viitorul prefect, va fi încheiat şi protocolul de colaborare pe plan judeţean între democrat-liberali şi Alianţa PSD+PC. Numirea prefectului este importantă şi pentru continuarea negocierilor pentru împărţirea serviciilor deconcentrate. Potrivit înţelegerii, partidul din care provine prefectul va avea a doua opţiune la alegerea funcţiilor de conducere. Social-democraţii au anunţat că, până ieri, au fost depuse aproximativ 200 de CV-uri din partea membrilor PSD care doresc să ocupe fie fotolii de directori, fie de adjuncţi în cele peste 40 de instituţii deconcentrate din Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.