Mâine expiră termenul până la care candidaţii la funcţia de preşedinte al României se pot înscrie în cursa prezidenţială, urmând ca tot mâine să debuteze campania electorală. Până ieri, şi-au depus candidaturile pentru alegerile din 22 noiembrie independentul Ninel Constantin Potîrcă, liberalul Crin Antonescu, liderul PNG-CD George Becali, preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, actualul şef al statului, Traian Băsescu, şi preşedintele PSD, Mircea Geoană.

 

În data de 1 octombrie, a fost completat Biroul Electoral Central cu reprezentanţii partidelor parlamentare şi cu conducerea Autorităţii Electorale Permanente. Preşedintele BEC pentru alegerile prezidenţiale este judecătorul Ana Hermina Iancu. Până mâine, 23 octombrie, candidaţii la funcţia de preşedinte al României trebuie să îşi depună candidaturile la Biroul Electoral Central. Propunerile se fac în scris la BEC şi trebuie să fie semnate de conducerea

partidului sau a alianţei politice care a propus candidatul sau, după caz, de candidatul independent. Propunerea de candidatură cuprinde semnul electoral sub care candidează competitorul electoral, care se depune şi se înregistrează la Biroul Electoral Central în patru exemplare. Tot mâine începe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, care durează 30 de zile. Campania va începe în 23 octombrie la ora 00.00 şi se va încheia în data de 21 noiembrie 2009, la ora 7.00. În următoarele 20 de zile de la debutul campaniei electorale se pot depune contestaţii care se soluţionează în regim de urgenţă. 29 octombrie este termenul limită până la care Biroul Electoral Central comunică rămânerea definitivă a candidaturilor, în urma soluţionării contestaţiilor. Primul tur al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară în data de 22 noiembrie. Este declarat ales candidatul care a întrunit majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. În cazul în care se va organiza al doilea tur de scrutin, după anunţarea celor doi contracandidaţi pentru turul II, începe campania electorală pentru acest tur, care durează până în data de 5 decembrie. În 6 decembrie, se organizează al doilea tur de scrutin, în urma căruia este declarat ales candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.