Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, marţi, că în noua lege a învăţământului superior s-au introdus, la Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, sancţiuni consistente pentru persoanele care vor să cumpere sau să vândă lucrări de doctorat, licenţă sau masterat.

 

„S-au introdus sancţiuni consistente în discuţia de la comisie. Ne dorim să descurajăm fenomenul atât de oferire, cât şi de cumpărare a unor astfel de lucrări. Este absolut necesar ca integritatea tuturor tipurilor de lucrări de finalizare, licenţă, masterat, doctorat să fie asigurată şi de aceea sancţiunile sunt descurajatoare pentru orice tentative de acest tip. De altfel, cred că progresul tehnologic ne va şi ajuta să descoperim mult mai eficient astfel de tentative", a spus Deca la Palatul Parlamentului, întrebată ce părere are despre sancţiunile introduse în lege pentru persoanele interesate să cumpere lucrări de master sau de doctorat.

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi mai multe amendamente la proiectul legii privind învăţământul superior, la capitolul „răspundere juridică".

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziţia studenţilor, studenţilor doctoranzi, cursanţilor contra cost, prin internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat. Se autorizează Ministerul Comunicaţiilor să identifice şi să oprească imediat funcţionarea site-urilor care promovează oferte de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziţie a persoanelor fizice contra cost a produselor menţionate mai sus. Redeschiderea site-urilor sub orice formă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 300.000 lei şi 600.000 lei", se precizează în aceste amendamente, arată agenţiile Agerpres şi Mediafax.

 

Dezbateri finale

Pe de altă parte, USR susţine că nicio reformă „majoră" nu se regăseşte în noile legi ale Educaţiei şi că reprezentanţii PNL şi PSD sunt interesaţi „să-şi scape colegii de acuzaţiile de plagiat". USR menţionează că a votat împotriva noilor legi ale Educaţiei în cadrul dezbaterilor din Comisia de învăţământ.

„Nicio reformă majoră nu se regăseşte în noile legi ale Educaţiei, după dezbaterile din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor care s-au încheiat astăzi (marţi, 2 mai-n.r.). USR a votat împotriva acestor legi, a căror formă venită de la Guvern a suferit modificări care le îndepărtează şi mai mult de tot ceea ce ar trebui să însemne un sistem de educaţie modern, evoluat, adaptat nevoilor elevilor şi profesorilor", se arată într-un comunicat al USR.

Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au adoptat, marţi, un amendament PSD care prevede, în ceea ce priveşte plagiatul, că „nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie".

„Cu proaspătul amendament adoptat astăzi, domnii Ciucă şi Bode vor invoca faptul că au până la 90% din lucrările lor doar nişte erori materiale de citare. În loc să ne uităm la ţările civilizate ca modele de a genera excelenţă academică, partidele de la guvernare au o altă prioritate: să îşi scape colegii plagiatori de tinichelele legate de coadă", spune senatorul USR Ştefan Pălărie.

De asemenea, la secţiunea privind abaterile de la normele de etică şi deontologie universitară din proiectul legii învăţământului superior au fost respinse mai multe propuneri de modificare a textului Guvernului.

În acest sens, a fost respins amendamentul USR potrivit căruia reprezintă incompatibilitate între funcţiile de conducere de rector, prorector, decan, prodecan, director de departament, director de filială/extensie şi calitatea de senator sau deputat. De asemenea, a fost respinsă şi propunerea ca să nu poată ocupa funcţii de conducere în învăţământul superior persoanele care au fost alese sau numite în funcţii de demnitate publică.

Totodată, deputaţii din comisie au respins şi un amendament al PSD care prevedea că Ministerul Educaţiei sau orice persoană fizică sau juridică va putea sesiza în legătură cu nerespectarea obligaţiilor, dar nu mai târziu de 3 ani de la data presupusei abateri.

Comisia de învăţâmânt a aprobat, la capitolul statutului personalului din învăţâmântul superior, un amendament al PSD conform căruia „personalul de sprijin în vederea desfăşurării procesului educaţional printr-o abordare integrată a nevoilor studentului, profesionişti din alte domenii fundamentale ale dezvoltării adolescentului, precum sănătate, consiliere/evaluare/ terapie psihologică şi asistenţă socială, este încadrat în sistemul de învăţământ superior cu statut de personal didactic auxiliar".

Un alt text nou introdus la propunerea PSD prevede că „Senatul universitar poate echivala titlul de profesor universitar pentru specialiştii de prestigiu care deţin acest titlu, precum şi calitatea de conducător de doctorat, dobândite în una dintre instituţiile de învăţământ superior dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din lume, conform listei aprobate de Ministerul Educaţiei".