Numele Rusiei e Stalin?
Recent, în Rusia a fost lansat proiectul "Numele Rusiei. Alegere istorică - 2008", iar după cum arată datele problemei şi după cum s-au încins spiritele e clar că vom avea de-a face cu un nou scandal mediatic. Proiectul este organizat de Televiziunea "Rossia", de Institutul de istorie rusă şi alte câteva instituţii, având ca scop organizarea de "alegeri populare" care să stabilească ierarhia eroilor istoriei ruse. Este un joc asemănător cu cel organizat la noi de Televiziunea Română, care a avut numele de "Mari români".
Startul proiectului a fost dat la începutul lunii mai, iar în acest moment conduce detaşat nimeni altul decât cea mai controversată figură a istoriei ruse şi al cărui nume trezeşte fiori în toată Europa - Iosif Vissarionovici Stalin. În acest moment, Stalin este cocoţat pe prima poziţie, cu 179.913 de voturi, fiind urmat de Vladimir Visotky (muzicant, poet şi actor), cu 138.060 de voturi, şi la ceva distanţă, de "părintele comunismului", Vladimir Ilici Lenin, cu 108.458 de voturi. În ordinea descrescătoare urmează ultimul ţar al Rusiei, pe locul 4, Nicolai al II-lea (85.815 voturi), pe locul 5 apare scriitorul preferat al ruşilor, care, paradoxal, nu este Puşkin, ci Serghei Esenin (65.694 voturi). După care vin Ivan cel Groaznic (58.129 voturi), Iuri Gagarin (58.056 voturi), locul 8 - Serghei Karaleov, părintele cosmonauticii sovietice (54.231 voturi). Alexandr Puşkin e abia pe locul 9 (53.239 voturi), iar primul sfânt în top, Sreghei Rodonejsky, este doar pe locul 10 (52.624 voturi). Dintre oamenii politici importanţi mai remarcăm: Boris Elţîn (locul 11), Petru I (locul 14), Ekaterina cea Mare (locul 18), Nikita Hruşciov (locul 45). Scriitorii, care în Rusia au jucat rolul societăţii civile şi au fost cele mai vizibile "vipuri" atât în perioada ţaristă, cât şi în perioada comunistă, sunt aşezaţi în felul următor (după Esenin şi Puşkin): Cehov se află pe un loc 15, neaşteptat de sus, după care vine Dostoievski pe poziţia 26, urmat de Gogol, pe poziţia 28, care, la rândul său, este urmat de alţi doi "monştri sacri", Bulgakov (locul 30) şi Lev Tolstoi (locul 31), acesta din urmă fiind, de fapt, cel mai citit, iubit şi respectat prozator rus. Interesant e de observat că în top sunt foarte puţine personalităţi din spaţiul religios, deşi Rusia are un panteon destul de bogat în acest domeniu, iar Biserica Ortodoxă Rusă este, în ultimii ani, în plină expansiune. De asemenea, topul cuprinde foarte puţini sportivi, domeniu în care Rusia (mai ales URSS) a dat multe personalităţi importante. Nici disidenţii nu se bucură de prea multă consideraţie, avându-l în primele 50 de personalităţi doar pe Andrei Saharov - pe un respectabil loc 22.
Concluzii? Important e faptul că acest joc ridică multe întrebări, creează o platformă de discuţie în care se implică intelectuali şi oameni de ştiinţă din diverse domenii. Proiectul încă nu s-a încheiat, ci doar începe. În septembrie vom afla care sunt preferinţele nu neapărat "ale poporului rus", cât ale celor care vor participa la aceste "alegeri". Privind cu atenţie aceste date (şi altele, care au mai apărut în ultima perioadă), bazându-mă în acelaşi timp şi pe ceea ce se întâmplă pe scena cultural-politică a Rusiei, se pot concluziona următoarele lucruri: Rusia încearcă să-şi asume şi să integreze perioada comunistă în propria istorie şi se merge mai degrabă pe o linie a concilierii naţionale. URSS este alături de Rusia ţaristă parte a istoriei ruse, iar Stalin e un personaj istoric alături de Ivan cel Groaznic sau Petru I. Stalin a câştigat deja bătălia cu istoria Rusiei şi există o tendinţă mai degrabă de reabilitare a lui decât una de condamnare. Moscova, de exemplu, este un oraş în care regăseşti cel puţin în aceeaşi măsură şi elemente ale epocii ţariste, şi elemente ale epocii comuniste. Steaua sovietică stă nestingherită alături de vulturul cu două capete, iar Mausoleul lui Lenin e lângă Kremlinul ţarilor. În acelaşi timp, sondajele şi realitatea rusă ne spun că nimic din trecut nu se mai poate repeta, nimic nu mai poate reveni la ceea ce a fost şi chiar şi cei care îşi doresc acest lucru sunt pe cale de dispariţie, iar nepoţii lui Stalin şi Lenin sunt acum prosperi oameni de afaceri. Rusia, asemenea ţărilor ieşite din comunism, încearcă să-şi găsească propriul drum, însă aşa cum ea are mult mai mulţi ani de comunism şi mult mai multe probleme, şi soluţiile sunt mult mai complicate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.