O Românie afumată
În România, în condiţiile degradării stării de sănătate, datorită alimentaţiei, stresului şi a poluării, ravagiile făcute de fumat nu fac decât să întregească acest tablou morbid. Din păcate, filmuleţele antifumat, care ar putea convinge fumătorul, au un caracter mult prea simbolic ca să producă un efect puternic asupra subiectului.
Singurele materiale de efect sunt mărturiile unor cazuri concrete de oameni, care au fumat şi au ajuns victimele viciului lor. Am văzut de curând un material de acest gen, în care doi oameni obişnuiţi, ajunşi la 60 de ani, stăteau întinşi pe patul de spital, şi de abia vorbind, spuneau reporterului că acum le pare rău că au fumat timp de 30 de ani, iar dacă ar fi să se mai apuce de fumat, n-ar mai face-o. Prea târziu... Empatia e cea mai bună terapie. Te uiţi la starea unui om pe moarte, din cauza fumatului, şi-ţi dai seama că ai putea ajunge şi tu la fel, dacă vei continua să fumezi. Din păcate la noi primează alte mentalităţi, iar în consecinţă parlamentul n-a votat legea de interzicere a fumatului în spatiile publice. În ţările occidentale, măsurile drastice de interzicere a fumatului în spaţiile publice încep să dea roade, iar cu timpul se prevede o reducere semnificativă a numărului fumătorilor. Românul, care de-a lungul timpul n-a făcut altceva decât să-şi dezvolte o bravură mincinoasă exprimată în tot felul de zicale şi de vorbe care mai de care mai grozave, a găsit şi pentru fumat o consolare: "diferenţa dintre un mort fumător şi unul nefumător este că ultimul este mai sănătos." Un alt aspect de discrepanţă între vorbă şi faptă, poate fi sesizat în multitudinea de urări de sănătate sau de zicale româneşti, a căror tâlc invariabil e acela că sănătatea e mai bună decât toate. În fapt, noi românii, după ultimele analize anuale de sănătate, stăm catastrofal din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. Diabetul a devenit o ameninţare naţională, iar cazurile de accidente cerebrale şi infarct s-au înmulţit îngrijorător. Cauzele pot fi multiple, multe boli având la bază stresul, România fiind o ţară bolnavă de nervi. Dar cu toate acestea, fumatul rămâne una dintre cauzele principale pentru o grămadă de afecţiuni. Fumatul, după alimentaţie şi poluare, este următoarea cauză de cancer şi aici nu e vorba doar de cancer pulmonar, ci de orice tip de cancer. Poţi să faci cancer la prostată şi din cauza fumatului. Dar pe cine interesează toate chestiile acestea? Noi să fim sănătoşi, zice românul lucrând la colesterol cu slănină şi jumări.
Concluzia tuturor statisticilor e că românii beau de sting şi fumează ca şerpii. Iar de sport nu se mai ocupă nici cei mici, în rândul cărora creşte, e adevărat că şi la nivel mondial, obezitatea infantilă. În România, tinerii vor fi mai debili fizic, decât bătrânii. Aşa că ne paşte o împuţinare drastică, mai ales că nici cu natalitatea nu stăm prea bine. Nu mă îndoiesc de faptul că românul se va adapta şi la o asemenea situaţie, mergând pe zicala, puţini da buni sau noi să fim sănătoşi, atâţia câţi am mai rămas.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.