O tragere la sorţi cam trasă de păr
Ieri, la ora 17.00, la Tribunalul Bihor, a avut loc tragerea la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare din Oradea, după ce procedura similară din 10 noiembrie a fost contestată de Partidul Naţional Liberal Bihor. Această practică judiciară a fost repetată doar pentru secţiile de votare din municipiul Oradea, preşedinţii şi locţiitori desemnaţi pentru secţiile din judeţ rămânând cei din data de 10 noiembrie.
În urma tragerii la sorţi din data de 10 noiembrie, PNL Bihor a depus o contestaţie la BEJ prin care a solicitat refacerea procedurii de extragere a preşedinţilor şi locţiitorilor pentru cele 147 de secţii de votare organizate pe raza municipiului Oradea. Aceştia au motivat că Instituţia Prefectului din Judeţul Bihor a prezentat Tribunalului Bihor o listă gata întocmită, în care un număr de 190 de persoane erau deja repartizate la secţiile de votare pe funcţii fără tragere la sorţi, în pofida faptului că această procedură este prevăzută expres de lege. Contestaţia a ajuns la BEC, care a decis reluarea procesului. Conform Biroului Electoral Judeţean, PNL a contestat faptul că gruparea în liste a persoanelor în vederea tragerilor la sorţi s-a făcut avându-se în vedere necesitatea ca locuinţele acestora să fie situate în apropierea sediului Biroului Electoral al secţiei de votare. La tragerea de ieri, potrivit deciziei Biroului Electoral, nu s-a mai ţinut cont de criteriul locuinţei. Astfel, într-o primă etapă, s-a efectuat tragerea la sorţi pentru funcţiile de preşedinte pentru cele 147 de secţii de votare organizate în Oradea din juriştii aflaţi pe listă. Într-o a doua etapă s-a procedat la extragerea pentru funcţiile de preşedinte la secţiile unde nu s-a acoperit această funcţie cu jurişti, din rândul tuturor celorlalte persoane aflate în lista propusă de prefect. În cea de-a treia etapă s-a efectuat tragerea la sorţi pentru funcţiile de locţiitori pentru cele 147 de secţii din rândul tuturor celorlalte persoane aflate pe listă. Potrivit unei adrese transmisă preşedintelui BEJ Bihor, judecătorul Constantin Manoliu consideră contestaţia PNL ca fiind inadmisibilă. "Consider că întreaga procedură s-a derulat cu respectarea dispoziţiilor legale, aspect ce se poate dovedi cu actele avute la dispoziţie de BEJ (propunerile avizate, listele întocmite, procesul verbal întocmit cu ocazia tragerii la sorţi şi actele depuse de solicitanţi)", a precizat judecătorul Constantin Manoliu. Acesta a arătat că, potrivit art. 7(8) din Legea nr. 370/20 sept 2004 "gruparea în liste a persoanelor în vederea tragerii la sorţi se face avându-se în vedere necesitatea ca locuinţele acestora să fie situate în apropierea sediului Biroului Electoral al secţiei de votare. Rezultatul tragerii la sorţi se consemnează într-un proces verbal semnat de preşedintele Tribunalului Judeţean. Procesul verbal constituie actul de învestitură." Conform adresei transmise BEJ de către preşedintele Tribunalului Bihor, "după cum se poate observa din textul de lege menţionat mai sus nu există în această fază o cale de atac împotriva procesului verbal întocmit de preşedintele Tribunalului, ci doar după constituirea întregului Birou Electoral şi cu celelalte persoane propuse de partidele politice în condiţiile legii. Sub acest ultim aspect se poate contesta modul de formare şi componenţa birourilor electorale".
Dacă, la prima tragere, preşedinţii de secţie au fost desemnaţi ţinându-se cont şi de apropierea locuinţei lor de secţiile de votare, ieri seară extragerea a fost aleatorie, fără ca adresa celor înscrişi pe liste să mai constituie un criteriu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.