Asociaţia "Clubul Investitorilor 01" din România, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor, a organizat ieri, în sala de şedinţe a CJ Bihor, simpozionul "Oportunităţi de investiţii în perioada de criză. Dezvoltarea turismului legendar şi balnear în judeţul Bihor", la care au participat reprezentanţi ai administraţiei judeţene, firme de consultanţă şi operatori de turism.

 

În cadrul evenimentului, preşedintele executiv al Asociaţiei "Clubul Investitorilor 01" din România, Vasile Dumbravă, i-a înmânat şefului CJ Bihor, Radu Ţîrle, o diplomă de excelenţă pentru promovarea judeţului Bihor. Ţîrle a precizat că administraţia judeţeană s-a implicat în dezvoltarea turismului şi promovarea judeţului prin participarea la târguri de turism din Ungaria şi Oradea, prin organizarea unui study tour pentru operatorii de turism ungari, precum şi prin organizarea, la Bucureşti, a "Serii bihorene". De asemenea, la sfârşitul acestei luni, un grup de fermieri bihoreni va vizita ferme din Cehia şi Slovacia, într-un schimb de experienţă. În ceea ce priveşte dezvoltarea turismului, prefectul Gavrilă Ghilea consideră că staţiunile montane bihorene pot rivaliza cu oricare staţiune din ţară şi nu numai. "Trebuie pusă însă la punct infrastructura. În curând vor începe lucrările la drumul Pietroasa - Boga - Padiş, cu continuitate în judeţul Cluj. În acel moment, potenţialul turistic al zonei Padiş va putea fi valorificat la maximum", a precizat Ghilea, adăugând că un rol important în atragerea de turişti îl va avea şi construcţia pârtiei de schi de la Vârtop. Preşedintele executiv al Asociaţiei "Clubul Investitorilor 01" a militat pentru dezvoltarea turismului balnear ca turism de întreţinere şi nu pentru tratarea bolilor. "Ar trebui să încercăm să prelungim viaţa activă cât mai mult timp posibil", susţine Vasile Dumbravă. Acesta a menţionat că un alt tip de turism care ar trebui dezvoltat în Bihor este turismul legendar, care a început să prindă viaţă în ultima vreme în România. Potrivit lui Dumbravă, turiştii apreciază mai mult locurile pe care le vizitează dacă acestea sunt asociate cu legende pe care să le poată povesti la întoarcere. "Străinii sunt curioşi să vadă Castelul Bran, pe care-l asociază cu legenda lui Dracula", a exemplificat acesta. Vasile Dumbravă i-a îndemnat pe cei prezenţi să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor lor. De altfel, la seminar au participat Alina Bărbulescu, membru în comitatul economico-social al Comisiei Europene, care le-a prezentat operatorilor turistici posibilităţile de accesare a fondurilor europene, precum şi Niels Schneker, consultant financiar, acesta prezentând produsele "financiare de criză" şi oprtunităţi de obţinere a unor surse de finanţare pentru investiţiile derulate.

 

Asociaţia "Clubul Investitorilor 01" s-a înfiinţat în urmă cu opt ani la Senatul României, având ca scop principal crearea unui climat de afaceri favorabil în România, atragerea de investitori străini, precum şi încurajarea şi stimularea celor autohtoni. În ţară, asociaţia are filiale în judeţele Arad, Argeş, Bihor, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Timiş, Vâlcea, Brăila, Olt şi Gorj, urmând să se deschidă reprezentanţe în SUA, Canada, Japonia, China etc. Vasile Dumbravă a anunţat ieri că şefia filialei bihorene a fost preluată de omul de afaceri Ioan Blidar. Acesta îl înlocuieşte pe senatorul Ioan Mang care este ocupat cu activitatea de parlamentar. "Îi dăm însă o funcţie mai mare pe ţară", a precizat Dumbravă.