Listele partidelor pentru alegerile europarlamentare prezintă o distribuţie eterogenă. Mai toate partidele au îmbinat în componenţa listei politicieni cu coeficient ridicat de seducţie electorală, cu personaje decente, cât şi fripturiştii inerenţi oricărei lupte politice.

PSD-ul îl are în frunte pe Adrian Severin, care, cu timpul, şi-a făcut uitat oportunismul politic din trecut, bucurându-se acum de-o bună imagine la Parlamentul European, e drept în urma uneia dintre cele mai consistente prestaţii avute la Bruxelles. Lista este continuată de Rovana Plumb, prezenţă insipidă, de Daciana Sârbu, care are norocul de-a fi eclipsată de mai proaspetele fufe din politica românească, cum le numea Vasile Blaga, astfel că nu riscă să aducă mari prejudicii de imagine partidului. Ioan Mircea Paşcu Adriana Ţicău, Corina Creţu, Victor Boştinaru sunt elementele de echilibru ale listei socialiştilor. PD-L îl aduce în capul listei pe Theodor Stolojan. Acesta rămâne cu o popularitate apreciabilă în ciuda gesturilor din ultimii ani care au contravenit flagrant cu imaginea sa de principial intransigent. Monica Macovei, care are şanse mari de-a obţine un post de comisar european, ţine şi ea pe plus lista partidului. Consilierul prezidenţial Cristian Preda aduce după el voturile societăţii civile. Acelaşi lucru îl face şi Traian Radu Ungureanu, chiar dacă el a reuşit, prin osanalele ridicate preşedintelui, să se discrediteze în ochii opiniei publice. Marian Jean Marinescu şi Iosif Matula fac parte din categoria europarlamentarilor pe care îi recomandă activitatea de la Bruxelles. Elena Băsescu a salvat lista PD-L, candidând independent. Strategie electorală bine gândită a democraţilor, care o vor sprijini din plin în campanie, pierderea fiind minimă, iar câştigul de imagine fiind unul mare. Lista PNL trădează o anumită lipsă de strategie politică. Reiese clar că personajele aruncate în competiţie par a fi menite mai degrabă să lupte cu Traian Băsescu. Acest mod disperat al PNL-ului de-a se agăţa de lupta cu Traian Băsescu pentru a ridica partidul dovedeşte lipsa forţei proprii ce domneşte în acest partid. Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber sunt figurile principale ale listei PNL. În mod normal, capul de listă ar trebui să fie pe post de locomotivă, dar când vii cu Norica Nicolai în faţă, care nu are nicio priză în rândul electoratului, nu poţi emite pretenţii. Incapacitatea de-a scoate "la bătaie" personaje solide politic, capabile să aducă lumea la vot, are toate şansele să transforme aceste alegeri europarlamentare pentru PNL, într-un fiasco electoral. UDMR vine pe listă alături de UNMT, fapt ce întăreşte poziţia minoritarilor care au şanse să culeagă trei mandate. Episcopul Laszlo Tokes este cap de listă urmat de Iuliu Winkler şi Sogor Csaba. Pentru recalcitranţii minoritari se întinde în faţă perspectiva generoasă a cinci ani de mandat, timp berechet pentru a continua nesfârşita luptă cu majoritarii, prin reclamaţii şi victimizări la înalta poartă europeană. PRM-ul pare să fi dat lovitura prin cooptarea lui Gigi Becali pe locul doi, după liderul partidului. A fost nevoie de conjunctura arestării lui Gigi Becali ca forţele naţionaliste să lupte cu şanse reale pentru a trece pragul electoral.
Interesul pentru scrutinul europarlamentar este unul foarte scăzut în rândul românilor. E adevărat că el se înscrie în apatia generală care marchează alegerile din ultimii ani, însă aceasta nu este singura cauză. Dezinteresul românilor pentru Parlamentul European provine din faptul că România joacă un rol minor în angrenajul european.

Participarea ţării noastre la politica europeană se rezumă la nivel de prezenţă. E nevoie şi de votul nostru şi nimic mai mult. UE s-a lărgit pentru a se mai încorda puţin în faţa Rusiei şi a Americii. Aşa că am fost luaţi şi noi cu arcanul şi duşi pe post de soldăţei birocraţi la Bruxelles. În contextul acesta, este firesc ca marea masă să resimtă imensa distanţă dintre ea şi forul european. Cu toate acestea, deja campania pentru europarlamentare pare a fi devenit trambulina pentru viitorii candidaţi la prezidenţiale. Până la urmă, cuiva trebuie să folosească şi aceste alegeri.