Debutul stângaci al Guvernului Boc, care deja pare nesigur pe sine în ceea ce priveşte gestionarea crizei economice, l-a determinat pe "marele jucător" să deturneze atenţia publică de la concedieri, falimente, căderea în gol a leului, aducând pe ordinea de zi o mai veche obsesie de-a sa: revizuirea Constituţiei.

Republica semiprezidenţială pare a fi ţelul lui Băsescu, acesta putând fi lesne atins prin limitarea puterilor Parlamentului. Conform propunerilor Comisiei Prezidenţiale abilitată pentru revizuirea Constituţiei, Parlamentul ar trebui să devină unicameral şi să poată fi dizolvat de preşedinte, în situaţii de criză politică. O altă propunere ar fi ca Referendumul să fie obligatoriu pentru Parlament, o iniţiativă mai mult decât populistă, care, vezi Doamne, şi-ar propune să dea glas iniţiativei cetăţeneşti, dar care, de fapt, vizează, din nou, un "fault" la forul legislativ. Nu în ultimul rând se propune eliminarea instituţiei suspendării din funcţie a şefului statului. Cu alte cuvinte, Constituţia revizuită ar concentra puterea în mâinile şefului statului, creând premise pentru instaurarea unui regim adecvat pentru un adevărat „preşedinte jucător".
Traian Băsescu se pregăteşte de zor pentru cel de-al doilea mandat, care, dacă tot se mai joacă cu prevederile constituţionale, s-ar putea ca nici măcar să nu fie ultimul. Preşedintele este pe deplin conştient că după ce le-a făcut pe plac a lor săi, aducându-i la ciolanul puterii, acum a venit rândul şi pentru poftele sale. Prea mult nu se va putea baza, însă, în lupta sa pentru un nou mandat, pe performanţele actualului Guvern, care deja o dă cu oiştea-n gard. Ultima găselniţă a lui Boc a fost deja sancţionată de Curtea Constituţională, care a decis că ordonanţa ce interzice cumulul pensie-salariu contravine legii fundamentale. Această primă umilinţă suportată de guvernul PDL-PSD nu pare a fi de bun augur. În acest context, pentru a-şi înălţa zmeul electoral, Traian Băsescu nu se va da în lături să atace chiar şi Guvernul, nemenajându-i nici măcar pe membrii PD-L, cărora le va putea spune, la o adică, verde-n faţă: "Bă, eu v-am făcut, eu vă omor!". Băsescu nu va cruţa pe nimeni pentru a-şi asigura un nou mandat prezidenţial. Marele jucător are un ghem atât de încâlcit de iţe, încât poate să întoarcă orice situaţie mereu în favoarea sa. Dacă criza va eroda credibilitatea executivului, şi sunt mari şanse să se întâmple asta, deja în Letonia şi Bulgaria oamenii au ieşit în stradă cerând demisia Guvernului, Băsescu va ieşi în orice variantă basma curată, având abilitatea de a se putea situa în opoziţie faţă de tot ce-i poate dăuna ca imagine politică.

Anul electoral 2009, deşi este al alegerilor prezidenţiale, va depinde în bună măsură de evoluţia Cabinetului Boc, care este silit să se ia de piept cu criza economică. Decontul politic al acestei guvernări nu va cădea în seama lui Traian Băsescu, care deja trage foloasele stării de criză prin propunerile de revizuire a Constituţiei, a căror justificare este dată chiar de... situaţiile de criză. Astfel că, dacă pentru Guvernul lui Boc se anunţă vânt din faţă, pentru Băsescu nu va fi nicio problemă să-şi pună, din nou, corabia cu toate pânzele sus şi pupa orientată pe direcţia vântului.