Duminică, 15 noiembrie - Începe Postul Nașterii Domnului
Postul Crăciunului începe duminică, 15 noiembrie, și se va încheia în 24 decembrie. În seara Sfântului Filip, sâmbătă, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului.
Postul Crăciunului începe duminică, 15 noiembrie, are o durată de şase săptămâni, și amintește de postul patriarhilor și a drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. A fost rânduit de Biserică pentru a pregăti credincioşii pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Hristos.
„Postul este un dar personal, aflat la îndemâna fiecărui om, indiferent de vârstă, stare socială și materială, indiferent dacă ești bogat sau sărac, tânăr sau bătrân, bolnav sau sănătos. Este jertfa noastră profund personală ca dar a lui Dumnezeu pentru darurile pe care ni le face zilnic. Postul este sămânța de recunoștință a omului pusă pe altar lui Dumnezeu, fiind practicat de la începutul existenței, atât de înțelepții Vechiului Testament, cât și de către urmașii lor, creștinii”, spune părintele Felix Bicăzan, parohul Bisericii cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din Oradea.
Cele dintâi menţiuni despre practicarea postului la creștini provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau şapte zile, alţii şase săptămâni. Sinodul local din Constantinopol din 1.166 d.Hr. a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile.
„Mântuitorul Iisus spunea în vremea vieții Sale pământești: „milă voiesc, iar nu jertfă” (Matei 9, 13; 12, 7), și în contextul realității că și El a postit 40 de zile și 40 de nopți în pustiul Carantaniei (Matei 4, 2) înțelegem că postul este mila, dacă vreți grija omului pentru trupul și sufletul său. Este deja dovedit și științific binele pe care îl aduce trupului renunțarea la alimentația cu produse animale și la alcool”, a adăugat interlocutorul nostru.
Roadele postului, mai spune părintele Bicăzan, sunt la îndemâna tuturor oamenilor și toți și le doresc: sănătatea trupului, curăția sufletească, întărirea caracterului, creșterea conștientizării, mai ales în provocările și încercările vieții; postul fiind scut împotriva răutății și vicleniei diavolului.
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: se ajunează până după-amiază, când se obişnuieşte să se mănânce în unele părţi grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi a celor trei tineri din Babilon.
„Bunul Dumnezeu ne ajută să postim, deoarece ne dorește cât mai aproape de El, mesajul Mântuitorului, născut în ieslea din Betleem, fiind actual și în această perioadă în care întreaga lume caută să facă față acestei noi boli molipsitoare: căutați mai întâi Împărăția Cerurilor și toate celelalte se vor adăuga vouă (Matei 6, 33; Luca 12, 31)”, a conchis părintele Felix Bicăzan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.