Marţi, 16 decembrie, în şedinţa Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a fost decis numele viitorului mitropolit al Banatului. Acesta a fost ales prin vot secret şi este ÎPS Ioan Selejan, arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei. Înaltul ierarh este bihorean la origini fiind născut în Petrani.

Marţi, 16 decembrie după slujba de Te Deum oficiată la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române au intrat în şedinţă pentru alegerea unui nou mitropolit al Banatului. Cei trei candidaţi propuşi pentru mitropolie au fost PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Lucian Mic, Episcop de Caransebeş şi PS Ioan Selejan, Arhiepiscopul onorific al Covasnei şi Harghitei. Noul mitropolit a fost ales prin vot secret, condiţia fiind să întrunească jumătate plus unul voturi, iar numele său este Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei. Întronizarea sa va avea loc în data de 28 decembrie, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

ÎPS Ioan Selejan este bihorean, originar din comuna Petrani. Este absolvent al Liceului de Construcţii din Oradea şi al facultăţii de Instalaţii şi Automatizări Bucureşti. ÎPS Ioan Selejan a studiat la Ierusalim și are două doctorate, unul în Studii Biblice și altul în Egiptologie și Orientalistică. La 29 de ani și-a urmat chemarea și a intrat în mănăstire, la Lainici, în Gorj, unde a ajuns stareț. În acea perioadă a restaurat mai multe biserici și mănăstiri (Tismana, Polovraci, Bucovăț, Lainici, Crasna) şi a zidit o noua biserică, monumentală, în incinta mănăstirii Lainici. Arhiepiscopul este iubit de credincioşi şi are imaginea unui ierarh modest, cu har. De altfel, Ioan Selejan a fost introdus pe lista scurtă pentru Mitropolia Banatului la cererea credincioşilor. Aceştia au trimis o scrisoare deschisă Patriarhului Daniel prin care şi-au arătat susţinerea pentru acest ierah "demn de acest scaun, în credinţa şi speranţa noastră, (...) ale cărui fapte de o viaţă - credința activă, gândirea, înțelepciunea, hotărările în pace, trăirea și zidirea - îl recomandă a încununa aşteptările noastre, ale IPS Nicolae şi ale Mântuitorului Iisus Hristos". Scrisoarea a fost semnată de 894 de laici, inclusiv oameni de cultură din Timişoara.

 

Oradea, arhiepiscopie

Chiar dacă nu a fost ales mitropolit al Banatului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, se bucură în continuare de susţinerea conducerii BOR, iar meritele sale sunt recunoscute de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, care se pare că l-ar fi propus pentru funcţia de Mitropolit al Banatului. PS Sofronie s-a născut la 3 octombrie 1967 la Arad. În 1993 şi-a luat licenţa la Facultatea de Medicină din Timişoara, iar în 1997 a absolvit, obţinând şi titlul de licenţă, Facultatea de Teologie din Arad. În perioada 1994-1995 a făcut un stagiu de pregătire la Mănăstirea ortodoxă "Sfântul Ioan Botezătorul din Essex, Anglia. Între 1995 şi 1998, a fost inspector pe probleme de asistenţă sociala la Episcopia Aradului, iar între 1998-1999, secretar la Cabinetul Patriarhal din Bucuresti. A fost hirotonit arhiereu la 21 februarie 1999, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS Sofronie Drincec a fost ales în 13 februarie 2007, ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind întronizat, la 25 februarie 2007, de Duminica Ortodoxiei, în vechea Catedrală cu Lună din Oradea.

La ora actuală, Eparhia din Oradea este singura de după 1990 care nu a fost ridicată la rang de arhiepiscopie, deşi are o vechime mai mare de 300 de ani. De aceea, pentru că anul viitor se împlinesc 320 de ani de la prima atestare a Episcopiei Oradea, sunt şanse foarte mari  ca această să devină Arhiepiscopie, iar PS Sofronie Drincec să fie ridicat la rangul de Arhiepiscop. Situaţii similare au avutr loc în 1999 când Sinodul a înfiinţat Arhiepiscopiile Râmnicului, Romanului şi Bacăului, Buzăului şi Vrancei, Argeşului şi Muscelului, Dunării de jos şi Aradului, pe acelaşi criteriu, eparhii cu vechime mai mare de 300 de ani.