Unul dintre descendenții familiei Maniu, preotul Matei Boilă, s-a retras din această lume cu speranța că această campanie va reuși să-și atingă scopul de a salva de la prăbușire casa lui Iuliu Maniu, locul în care preotul și-a petrecut copilăria.

La începutul campaniei publice, Matei Boilă ne-a acordat un interviu în care a explicat de ce au existat piedici în încercarea lui de a clarifica situația casei de la Bădăcin și care a fost motivul pentru care acest lucru nu s-a putut realiza. Implicarea strănepotului lui Iuliu Maniu, a preotului Matei Boilă, în această campanie, cântărește mult pentru că a fost veriga care a legat generația predecesorului său, Iuliu Maniu, de generația actuală care dorește să cunoască adevărul factual al evenimentelor petrecute în trecutul nostru nu foarte îndepărtat. În ultimul său interviu, preotul Boilă și-a arătat susținerea acestei campanii, spunând: "Pentru mine, faptul că dvs. organizați acum o chetă pentru ajutorarea casei este un lucru pentru care eu vă felicit și Dumnezeu să vă ajute și să ne ajute ca să putem face cât de multe. ş...ţ Sigur, faptul că trebuie să vă ocupați cu strângerea asta ca să suplinim această lipsă criminală a statului român este un lucru merituos pentru dvs. Sper să reușiți, deși vedeți că există această dușmănie împotriva lor. În măsura în care pot și cuvântul meu este ascultat, sigur că atâta spun și eu: Faceți tot posibilul, fiecare să sprijine, pentru că sprijină un lucru extraordinar!".

O memorie de restituit

În același interviu, preotul Boilă a explicat cum a încercat el, alături de Corneliu Coposu, să pună în legalitate averea lui Maniu: "După 1989, când și noi, și Corneliu Coposu, totuși, am avut o oarecare influență, am încercat din toate puterile să repun în drept averea aceea, pe care Maniu a lăsat-o Episcopiei greco-catolice, ca să facem memorial din tot locul acela și să facem ceea ce Maniu a vrut să facă din locul acela. Nu s-a putut nicidecum! Cu toate influențele pe care le-am avut, gândiți-vă că eu am fost senator, Coposu era președintele partidului care a fost, de fapt, la putere, nicicum nu s-a putut! N-au vrut, n-au vrut! Și până în ziua de astăzi nu au dat terenul acela înapoi, pentru că era un pretext că este un loc pentru copiii cu handicap. Puteau foarte bine să aleagă orice alt loc, orice alt loc. Chiar noi atunci le-am oferit câteva spații. Puteau foarte bine, însă n-au vrut! Pentru că n-au vrut ca Maniu să aibă memoria aceasta pe care o merită". Motivul care a stat la baza acestei răzbunări pe Maniu a fost, conform spuselor preotului Boilă, refuzul liderului politic de a face parte din masonerie. "Eu (I. Maniu - n.r.) nu pot, eu trebuie să fiu sincer și de aceea refuz să fac parte din masonerie! Și-atunci, ei s-au ridicat și au spus: «Domnuʼ Maniu, faceți un lucru greșit! Dvs. aveați acum posibilitatea să conduceți partea aceasta din lume. Veți fi ultimul om și de acum înainte nu veți mai avea niciun fel de posibilitate de a conduce țara». 60 de ani Maniu a fost terorizat de această interdicție a lor. A fost urmărit, a fost lovit. Nu vă pot spune cum și cât de mult! Și nu numai atât. Și după moarte. Nici averea lui de acolo nu poate urma, așa cum era normal și firesc, voința lui exprimată prin testament și să fie patrimoniu, avere de țară. Nu se poate din cauza asta! Și este lovit! Asta v-am spus ca să știți că asta este realitatea".

 

O grădină ca-n poveşti

Pentru Maniu, cea mai mare bucurie era să meargă la Bădăcin, unde spunea că parcă şi aerul era mai proaspăt, iar în liniştea grădinii lui uita de greutăţile zilnice, pentru că acolo se simțea, cu adevărat, acasă.

"Eu atâta am putut constata că bucuria lui cea mai mare era dacă putea să-și rupă din timpul, din activitatea politică, câteva săptămâni, imediat venea la Bădăcin. Cu o dragoste extraordinară era acolo. Își iubea fiecare colț de grădină. Îmi amintesc că este una dintre grădinile, dintre cele pe care le cunosc eu, cele mai bogate din punct de vedere al mulțimii roadelor, fructelor. De toate! De la migdale, căpșuni, cireșe, vișine, caise, tot, tot, tot! Nu exista ceva care să nu existe pe teritoriul acela. Când venea el, în diferite momente ale anului, știa exact care dintre copaci are rod și ne spunea: «Copii, aduceți fructe pentru amiază!» Dacă noi ziceam că nu știm, că nu este, el zicea: «Cum nu este? Uite acolo veți găsi fructele coapte. Acolo sunt mere de vară coapte, acolo sunt caise, acolo sunt de toate!». Știa absolut fiecare pom și știa când se coace. Foarte mare dragoste avea pentru ei!"

Bădăcin, o altă lume

De fiecare dată când se întorcea în Bădăcin, preotul Boilă retrăia momentele copilăriei petrecute alături de Iuliu Maniu, în casa de la Bădăcin. "Întotdeauna când mergeam la Bădăcin, parcă mergeam în altă lume, o lume a copilăriei în care cuprind totul. Copilăria însemna toată viața, toată dezvoltarea viitoare, toată dragostea pentru tot ce este în jur. Simțeam lucrul acesta întotdeauna. Întotdeauna m-am gândit cât de puțin înseamnă proprietatea care e privită strict din punct de vedere al profitului economic și ce mult înseamnă o proprietate în care ești angajat cu sufletul, în care este o grădină, o altă lume. Pentru o astfel de proprietate trebuie să ne luptăm și noi astăzi. Cât de mică să fie bucuria pe care o ai, dar să fie dragostea aceea extraordinară față de pământul acesta. Una dintre preocupările majore era să se întâlnească pe băncile acelea ale aleii din Bădăcin cu țăranii din sat". În fiecare an, de 1 noiembrie, preotul Boilă se îngrijea ca la mormintele familiei Maniu să fie coroane și flori din partea lui. Ultimul drum la Bădăcin l-a făcut în 1 noiembrie 2013, când a vizitat mormintele familiei Maniu, în prezența soției și a fiului său, Matei. Atunci i-a spus preotului Cristian Borz: "Părinte, știu că asta e ultima mea vizită aici".

 

Campania pentru reabilitarea Casei Memoriale 

Pentru a ne implica în această campanie, urmând îndemnul strănepotului lui Iuliu Maniu, care spune: "Faceți tot posibilul, fiecare să sprijine, pentru că sprijină un lucru extraordinar!", putem ajuta la salvarea casei de la Bădăcin, donând în conturile: lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730;

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Sâmbătă, concert la Casa memorială Iuliu Maniu

Parohia Greco-Catolică Bădăcin în colaborare cu Primăria Comunei Pericei şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj, au plăcerea să vă invite sâmbătă, 5 septembrie 2015, începând cu ora 19.00, la activitatea:  Concert de muzică religioasă cu strângere de fonduri din cadrul Campaniei publice: “Salvaţi istoria naţională! Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”. Evenimentul se va desfăşura la Casa Memorială Iuliu Maniu din localitatea Bădăcin.

Vor participa: Corul “Te Laudamus” al Parohiei Greco-Catolice Şimleu-Silvaniei, Dirijor ing. Ioan Chiorean; Grupul “Chivot” al Bisericii Creştine Baptiste Cehei, Dirijor Sorin Bucur; Corul “Dealul Ţarinei” al localităţii Bădăcin, Dirijor înv. Florica Man; Grupul de tineri “Urmaşii lui Iuliu Maniu” Bădăcin, Dirijor prof Maria Borz.

Activitatea se înscrie în rândul evenimentelor speciale din cadrul Zilelor europene ale patrimoniului, organizate în luna septembrie a fiecărui an, în 50 de țări din Europa.