Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Acţiunile Diviziei 11 Infanterie pe Valea Jiului (III)
Despre complexitatea, dinamismul şi încleştarea forţelor care s-au confruntat în valea Jiului ne informează notele telefonice şi rapoartele înaintate pe diferite trepte ierarhice. Unul dintre aceste episoade se referă la luptele de la Raşoviţa.
Detaşamentul lt.col. Dejoianu începe mişcarea de la Brădiceni la ora 6, în dispozitivul şi pe direcţiile hotărâte prin ordinul de operaţii, pe care l-a dat în timpul nopţii, la ora 24. Către ora 8, Batalionul III/Regimentul1Infanterie (maior Stănescu), care forma coloana din dreapta, întâlneşte patrule inamice pe pârâul Sohodolul, iar la est de acest pârâu descoperă prezenţa inamicului pe liziera satului Răchiţi, 500 m sud satul Raşoviţa. .
Către ora 9.30, batalionul raportează că s-a angajat la est de Răchiţi, cu un batalion inamic susţinut de 6 mitraliere, care era în marş spre Raşoviţa şi cere detaşamentului să ordone, dacă poate continua lupta, sau să execute ordinul iniţial de operaţiuni, de a merge la Runcu, lăsând în acest caz pe inamic în spate. La ora 9.35 Detaşamentul lt.-col. Dejoianu, raportând Diviziei 1-a că se găseşte în luptă la satul Răchiţi, divizia îi ordonă să opereze cu energie, ţinând legătura continuă cu Grupul Jiu şi îi comunică totodată că, pe lângă cele 2 baterii de artilerie anunţate că sosesc, vor sosi încă 4 batalioane şi alte baterii, ce vor debarca la Târgu-Jiu, în ajutorul Grupului Jiu.
Divizia 1-a luase dispoziţiuni de a întări Detaşamentul lt. col. Dejoianu cu artilerie, încă din dimineaţa zilei, când ordonă, ca bateriile 6-a/Reg. 1 artilerie şi 4-a/Reg. 5 artilerie, care erau în marş spre Filiaşi, pentru a intra potrivit noii grupări în constituirea rezervei diviziei, să vină în marş forţat. numai cu bateriile de tragere, la dispoziţia lt.-colonel Dejoianu. Aceste 2 baterii nu pot însă lua parte la acţiune în ziua de 14/27 octombrie, deoarece sosesc la Bârseşti de abia în seara zilei.
Faţă de situaţia raportată de Batalionul III/1 cu privire la angajarea de la est de Răchiţi şi la prezenţa inamicului până la sud de Raşoviţa, Detaşamentul lt.-colonel Dejoianu nu mai continuă înaintarea pe vechile direcţii şi ia, la ora 10.25, următoarele dispoziţiuni pentru atacul forţelor inamice din zona Răchiţi-Raşoviţa: prelungeşte dreapta Batalionului III/1, la sud de şoseaua Tismana-Târgu-Jiu, cu o companie din Batalionul II/17 din rezerva detaşamentului, pentru a ataca pe inamic de front spre Raşoviţa; Batalionul III/1 să continue lupta în care este angajat, căutând totodată să cadă în spatele inamicului de la Raşoviţa; Bateria 1-a/21 artilerie să ocupe poziţiile la sud-vest de Arcani, să pregătească şi să sprijine atacul, iar cele două companii din Batalionul IV/43, care, potrivit ordinului iniţial, constituiau coloana din stânga şi trebuiau să înainteze spre Balta (Nord), primesc ordinul să schimbe direcţia spre nord-est, către Runcu.
Cum, prin schimbarea direcţiilor de înaintare ale unităţilor Detaşamentului lt.-colonel Dejoianu spre est, se făcuse un gol mare între acest detaşament şi Detaşamentul maior Dumitrescu de la Frânceşti, Divizia 1-a ordonă, iar acest din urmă detaşament execută, trimiterea a 2 plutoane din compania 13-a/31 la Balta, pentru a face legătura între cele 2 detaşamente.
Raportând Armatei 1-a situaţia la ora 12, pe întregul front al Grupului Jiu, Divizia l-a arată: „inamicul, atacat viguros de Detaşamentul lt.-colonel Dejoianu, a fost forţat a se retrage cu un mic detaşament spre direcţia Frânceşti-Rostovanul. Coloanele inamice, care înaintaseră până la Stroeşti-Raşoviţa, atacate şi ele, s-au retras. Lupta continuă. Forţele Grupului Jiu au atacat, de asemenea, în acelaşi timp cu Detaşamentul lt.-colonel Dejoianu. Inamicul a fost forţat a se retrage spre Porceni-Schela-Horez. Lupta continuă, urmărindu-se inamicul” (anexa nr. 25-29).
Aceste succese, anunţate de Divizia l-a la ora 12, nu se realizaseră însă până la acea oră, iar o parte din ele nu vor putea fi obţinute nici în restul zilei. În adevăr, situaţia reală la ora 12 era următoarea: după cum s-a arătat mai sus, din cauza inferiorităţii sale numerice, Detaşamentul maior Dumitrescu nu izbutise, în cursul dimineţii, să determine o retragere spre Rostovanul, a forţelor inamice superioare din faţă, adică Divizia 6-a cavalerie germană, sprijinită de 2 batalioane, de numeroase mitraliere şi de 3 baterii de artilerie; din contra, detaşamentul fusese nevoit să se mărginească, în după amiaza zilei, la rezistenţă, pe aceeaşi poziţie de la nord de Frânceşti, iar Detaşamentul lt. colonel Dejoianu era numai angajat cu inamicul din zona Raşoviţa-Răchiţi şi va reuşi să-l respingă şi să ocupe această zonă, după lupte grele, deabia în seara zilei.
De asemenea, după cum se va arăta mai departe la descrierea operaţiunilor pe restul frontului Grupului Jiu, Brigăzile 21-a si 22-a mixte vor trece le vest de Jiu către amiaza zilei şi numai în seara zilei vor repurta succesele raportate, în timp ce la centrul dispozitivului Grupului, Detaşamentul maior Truşculescu, care se afla la ora 12 în plin atac contra forţelor inamice din zona Ursăţei-Leleşti-Raşoviţa, va fi nevoit să se retragă în după amiaza zilei pe poziţiile de plecare la atac. Primind raportul de mai sus, prin care Divizia l-a comunica situaţia la ora 12, Armata 1-a dă imediat şi direct Grupului Jiu (colonel Anastasiu) 3 ordine consecutive, în care prevede: 1) După relaţiunile date de prizonieri, rezultă că în acest moment aveţi 3 batalioane infanterie mai mult ca inamicul, iar în artilerie sunteţi cu mult superiori, întru cât inamicul nu şi-a putut trece întreaga artilerie. Comunicaţi aceasta tuturor şi căutaţi a alunga pe inamic dincolo de frontieră. 2) Ordonaţi colonelului Jippa să atace cu toată vigoarea pe inamicul care se retrage. 3) Să se spună neîntârziat tuturor, că, dacă nu zdrobesc pe inamic, Oltenia este în primejdie. Să fie urmărit inamicul până la distrugere. Cine va captura un tun, va primi 1.000 lei primă şi va fi decorat şi înaintat. Unitatea care va face prizoniere unităţi întregi inamice, va fi decorată în întregime şi vor avea toţi premii. Nu vă lipsiţi de rezerve, că până deseară, vă sosesc încă 4 batalioane şi două baterii de artilerie.
La ora 12.50, Armata 1-a transmite şi Marelui Cartier General o copie după raportul Diviziei 1-a cu situaţia de la ora 12, iar printr-un alt raport de la ora 13 referitor la moralul ofiţerilor arată că numai vitejiei fără seamăn a unora, cât şi a capacităţii altora, s-a putut obţine acest rezultat.
În consecinţă, comandantul Armatei 1-a cere aprobarea M. C. G., ca recompensele de înaintare să le poată da imediat, chiar el, pe câmpul de victorie. Aceasta le-ar ridica moralul tuturor şi va naşte emulaţia „cea mai desăvârşită” conchidea raportul Armatei.
În afară de aceste rapoarte şi de cele 3 ordine consecutive citate mai sus şi date direct Grupului Jiu, Armata l-a trimite, în după amiaza zilei, tuturor comandamentelor în subordine, inclusiv deci Diviziei 1-a, Corpului I Armată şi Detaşamentului Dunărea, 2 ordine, care cuprind însă prea puţine prescripţiuni cu caracter pur operativ, ci mai mult de ordin general, făcute în scopul de a ridica moralul trupelor, de a reda energia şi avântul războinic necesar comandanţilor de toate treptele, atrăgându-le atenţia asupra răspunderii pe care o au în faţa regelui, legilor, întregii ţări, cât şi în faţa istoriei. Astfel, în primul ordin dat în acest sens, comandantul Armatei I-a prevedea: 1) Comunicaţi îndată trupelor de pe frontul d-voastră, că ştirile care vin de la Armata de Nord şi Armata II-a sunt din cele mai bune. Peste tot inamicul e înfrânt. În deosebi la Grupul Bran s-au făcut prizonieri, s-au luat 4 mitraliere şi 2 tunuri de munte. În valea Jiului inamicul a fost respins de azi dimineaţă cu mari pierderi pentru el. Comunicaţi cu acest prilej tuturor că nu trebuie să se mai lase inamicul să mai pătrundă un pas pe pământul nostru, de unde părinţii, soţiile, fraţii şi copiii noştri ne cer protecţie şi siguranţa vieţii lor”.
Cuprinsul celui de al doilea ordin al Armatei este următorul: „Dat fiind că, spre a putea da timp M. C. G. să formeze noua grupare a Armatei, în vederea unor operaţiuni ce vrea să întreprindă, este nevoie neapărată ca trupele Armatei I-a, nu numai să nu mai cedeze un pas din teren, dar încă trebuie recâştigat terenul pierdut. Se face cunoscut comandanţilor de mari unităţi, că atât ei personal, cât şi toţi subordonaţii lor, se încarcă de cea mai mare răspundere în faţa legilor, în faţa Regelui şi a întregii ţări, dacă se vor mai retrage din poziţiile astăzi ocupate. Fiind încredinţat că nu superioritatea inamicului este cauza unor retrageri din ultimele zile, ci lipsa de bună conducere, de energie şi de avânt războinic din partea comandanţilor de trupe, rog pe domnii comandanţi de mari unităţi, care la urma urmei răspund, şi în faţa istoriei şi a conştiinţei lor, de pierderea teritoriului naţional, să uzeze, în cea mai largă măsură şi imediat, de marea latitudine ce li s-a dat de M. S. Regele, de a numi la comanda unităţilor pe cei mai vrednici. Toţi comandanţii, care s-au dovedit până acum că le lipsesc autoritatea şi energia şi nu-şi stăpânesc trupa în luptă; că nu ştiu să dea subalternilor lor exemple personale de îndrăzneală şi bravură, ţinându-se prea departe de trupe; că, văd întotdeauna pe inamic în forţe duble decât cele reale şi cer ajutoare, chiar când sunt atacaţi de patrule, toţi aceştia să fie imediat înlocuiţi prin ofiţeri mici, mici în grad, dar cu inimă tare dovedită în ultimele operaţiuni. Cei înlocuiţi se vor trimite comandamentului Armatei cu documentele necesare spre a fi judecaţi de toate actele de laşitate comise, fie de ei personal, fie de trupa lor”.
Aceste două ordine cu prescripţiuni generale au fost singurele pe care Armata 1-a le trimite Diviziei 1-a în ziua de 14/27 octombrie.
Toate celelalte ordine cu caracter pur operativ în ce priveşte operaţiunile din sectorul Jiu, sunt adresate direct şi numai Grupului Jiu, colonel Anastasiu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.