Administraţia Domeniului Public, în chinurile înfiinţării
Funcţionarea SC Administraţia Domeniului Public SA, care a luat fiinţă în urma transformării RAPAS, a fost amânată cu o lună. Din 1 ianuarie a.c., ADP trebuia să fie deja organizată ca o veritabilă societate comercială pe acţiuni, având ca principal acţionar Consiliul Local Oradea. Din păcate, în acest moment procedurile legale nu au fost finalizate. Directorul executiv al RAPAS speră că până în februarie se va intra în posesia certificatului de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului.
Birocraţia îşi spune cuvântul
Motivul amânării cu o lună a funcţionării noii societăţi este lipsa certificatului de înregistrare, act care nu poate fi eliberat fără evaluarea aportului în natură, capitalul, adus la noua societate. Evaluarea nu a fost realizată, spune Romulus Cosma, directorul executiv RAPAS, deoarece judecătorul a numit târziu evaluatorul, astfel că procedura de evaluare va fi finalizată abia săptămâna viitoare. Odată finalizată întreaga procedură, Cosma speră că, începând cu luna februarie, ADP îşi va intra în drepturi. Avantajele acestei transformări sunt multiple. "Avem o mai mare libertate de mişcare şi acţiune în raport cu Consiliul Local Oradea. Pentru orice investiţie mai mare de 1,8 milioane lei trebuia să cerem acordul consilierilor. Totodată, vom putea accesa mai uşor fonduri structurale în calitate de societate comercială decât ca regie", a declarat Romulus Cosma.
Proiecte mari pe termen lung
Conducerea RAPAS şi-a propus, pe termen lung, modernizarea Pieţei Cetate. Aici se intenţionează demararea unei investiţii de 16 - 17 milioane euro, care presupune realizarea unei hale moderne care să ofere condiţii mai bune comercianţilor, dar şi cumpărătorilor. Un alt proiect major care trebuie demarat în acest an este modernizarea Grădinii Zoologice, care de ani buni nu mai are autorizaţie de funcţionare. Organizarea activităţii Cimitirului Municipal trebuie complet revizuită, atât din punct de vedere al personalului, cât şi tehnic. În acest an, ar trebui amenajate cele 10 ha disponibile şi parcelate viitoarele locuri de veci. "Achiziţionarea unui incinerator este şi aceasta o prioritate, în condiţiile în care, din 2022, nu vom mai avea teren pentru înmormântările clasice. Trebuie să începem de pe acum să utilizăm această soluţie. În alţi ani au mai existat tentative de implementare a acestui sistem, însă ne-am confruntat cu rezistenţa reprezentanţilor cultelor, în special a ortodocşilor", a mai declarat Romulus Cosma.
Ştrandul Ioşia va fi închis?
În ce priveşte Ştrandul Ioşia, problema rămâne în continuare spinoasă. Aici, conducerea RAPAS intenţionează să închidă ştrandul în vederea demarării unui amplu program de reabilitare. Se intenţionează elaborarea unui proiect şi depunerea în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile la diferitele instituţii europene de finanţare. În acest sens, la cele 3,5 ha de teren alocate Ştrandului Ioşia se vor adăuga alte 3,5 ha din vecinătate. "Dorim să realizăm în zonă şi un ştrand social cu două-trei bazine pentru pensionari", a mai adăugat Cosma.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.