Echipa managerială interimară instalată în vară de conducerea municipalităţii orădene la cârma Spitalului Judeţean şi-a prezentat bilanţul, la finalul mandatului. Conferenţiarul dr. ing. Gavrilă Grebenişan a fost numit manager pe 30 iunie, din echipa sa mai făcând parte directorul medical dr. Adrian Duşe, directorul financiar contabil, economista Maria Silaghi, şi directorul de îngrijiri medicale Florin Rob. Toţi aceştia au semnat şi dat publicităţii un comunicat prin care prezintă situaţia unităţii în intervalul 30 iunie - 30 septembrie.

Astfel, potrivit comunicatului, în cele trei luni echipa lui Grebenişan a reuşit să echilibreze situaţia financiară a unităţii, deşi Casa Asigurărilor de Sănătate întârzie sau nu plăteşte serviciile medicale oferite. La 30 iunie 2011 pierderea şi implicit dezechilibrul bugetar era de 6,8 milioane de lei, spitalul având obligaţii de plată de 18,5 milioane lei şi drepturi de încasat de 11,68 milioane lei. După numai o lună, la 31 iulie diferenţa dintre obligaţiile la plată şi drepturile de încasat s-a redus la 2,8 milioane de lei. În intervalul amintit obligaţiile de plată ale spitalului au ajuns la 20,80 milioane lei, în timp ce drepturile de încasat s-au cifrat la 18,03 milioane lei, concluzia fiind că recuperarea netă a pierderilor a fost de 4,1 milioane lei. Creşterea deficitului în luna septembrie, se precizează în comunicat, se datorează contractului cu CAS Bihor care a prevăzut 3.107 externări faţă de septembrie 2010, când a fost contractat un număr de 4.416 externări, iar numărul realizat de externări anul acesta a fost 3.361.

Au scos spitalul din blocaj

„La preluare s-au constatat următoarele: spitalul era blocat din punct de vedere al aprovizionării cu medicamente, materiale sanitare, reactivi şi alimente, întrucât contractele erau nesemnate din lipsa fondurilor bugetare. Acest impediment s-a datorat faptului că Planul Anual de Achiziţii pe 2011 a fost estimat peste prevederile bugetare aprobate, serviciul financiar contabil refuzând legal viza de încadrare în buget", se arată în comunicatul semnat de consiliul director al spitalului. Achiziţiile în 2010 s-au făcut după un buget care prevedea o sumă incertă, ceea ce a dus la un dezechilibru bugetar considerabil, concretizat într-o pierdere recuperată la 30 septembrie în proporţie de două treimi (4,1 mil lei din 6,8 mili lei). „Recuperarea pierderilor nu s-a realizat prin infuzie de capital, de la Minister sau CAS", ci prin acţiuni ale echipei manageriale care „a folosit algoritmi de management integrat (care include organizare, management financiar, achiziţii, comisia medicamentului)", se arată în comunicat. În fine, echipa susţine că la 6 iulie nu era demarată nicio procedură de achiziţie pentru aparatură medicală, deşi bugetul pentru aceste obiective era aprobat din luna martie, în momentul actual toate contractele fiind încheiate şi semnate, iar aprovizionările se fac ritmic. În ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie din 21 octombrie situaţia financiară a unităţii se prezenta astfel: creanţe certe 13.687,16 mii lei (drepturi de încasat de la CAS şi DSP); datorii la furnizori 20.807,51 mii lei; disponibil în cont 4.349,32 mii lei şi un stoc de medicamente pentru două luni în valoare de 2.564,76 mii lei.

Comunicatul se încheie neobişnuit: „Date fiind ultimele evenimente, dorim întregii comunităţi înţelegere şi multă sănătate", care face trimitere la controversatul concurs pentru ocuparea postului de manager desfăşurat luni, 24 octombrie. Atunci, managerul interimar Gavrilă Grebenişan s-a retras din concurs, lăsându-i cale liberă la şefia unităţii fiului ministrului Sănătăţii, Ritli Csongor Ladislau. Grebenişan nu s-a mai prezentat la concurs, deoarece i s-ar fi dat de înţeles că nu va avea nicio şansă în faţa lui Ritli jr. Comisia de concurs l-a declarat în aceeaşi zi câştigător pe acesta, deşi regulamentul concursului prevedea ca ultima probă să se ţină astăzi.