Zeci de orădeni s-au prezentat de bună dimineaţă să-şi facă testul gratuit pentru depistarea hepatitei C. Laboratorul Bioclinica din Rogerius a fost asaltat ieri pentru a doua zi consecutiv de orădenii care au profitat de campania derulată aici şi prin care pot afla dacă sunt sănătoşi.

În prima zi de recoltare a probelor de sânge pntru efectuarea testului au trecut pragul clinicii peste 80 de cetăţeni. Ieri dimineaţă, salonul de aşteptare al modernului laborator Bioclinica era înţesat de oameni de toate vârstele, care aşteptau cuminţi să le vină rândul la prelevarea probelor de sânge. Campania „Împreună pentru viaţă - Sănătate prin cunoaştere" se desfăşoară în perioada 1-6 august şi este o iniţiativă MSD România, care, alături de laboratoarele Bioclinica şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, încearcă să sensibilizeze şi să conştientizeze opinia publică asupra pericolelor îmbolnăvirii cu virusul hepatitei C (VHC). Dr. Otilia Micle, medic primar medicină de laborator şi administrator al laboratorului Bioclinica Oradea, s-a declarat surprinsă de numărul mare de persoane care doresc să-şi facă testul. „Ne-a luat un pic prin surprindere interesul orădenilor pentru test, dar noi vom onora toate solicitările pe parcursul campaniei. Ieri am avut peste 80 de persoane de la care s-au prelevat probe, iar astăzi vor fi în jur de 200", ne-a spus dr. Otilia Micle. Probele sunt expediate zilnic în condiţii de siguranţă maximă, prin curier special, la laboratorul Bioclinica din Timişoara, iar rezultatele sunt trimise a doua zi, astfel persoana care a solicitat testul va afla rezultatul în maxim 48 de ore.   Campania se adresează întregii populaţii, indiferent de vârstă sau afecţiuni, dar care prezintă un risc crescut al infectării cu virusul hepatitei C. Testările în Oradea au loc în laboratoarele Bioclinica (strada Locomotivei, intersecţie cu Moldovei), până vineri, între orele 07.00 şi 19.00, precum şi sâmbătă, între orele 08.00 la 14.00. Testele sunt realizate prin prelucrarea sângelui venos şi au un grad de sensibilitate de 100%. În mod normal costul acestei prime analize suportate de iniţiatorii campaniei este de 51 de lei.

Un virus extrem de periculos

Hepatita C este o problemă globală de sănătate publică, nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalităţii. Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, echipamentului de hemodializă infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite (pedichiură, manichiură), comportamentului sexual cu risc crescut sau pe alte căi. Aproximativ 10% din persoanele infectate nu cunosc modul în care au contactat boala. În prezent, în România, rata totală a bolnavilor de hepatita C a ajuns la aproximativ 3,23%, iar conform studiilor, în perioada 2010-2030, se va putea observa o creştere a deceselor cauzate de această afecţiune. În Bihor procentul celor infectaţi este de 4,10%, peste media naţională. Numărul celor infectaţi ar putea fi însă mai mare, singura modalitate de depistare fiind testarea în clinicile de specialitate. Cele mai dese cazuri de infectare au fost descoperite la adulţii cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui să vă expuneţi cât mai puţin la următoarele situaţii: nu folosiţi în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuţe de dinţi, cleştişoare de unghii, aparate de ras etc. Dacă aveţi tăieturi sau răni deschise, îngrijiţi-le imediat şi bandajaţi-le corespunzător. Dacă vă tăiaţi cu obiecte de uz casnic, precum cuţite sau deschizătoare de conserve, îngrijiţi tăietura şi sterilizaţi instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.