Două linguri de ceapă tăiată mărunt se pun în 50 ml de apă călduţă, se adaugă o jumătate de linguriţă de miere şi se lasă la infuzat 30 de minute. În cazul nasului înfundat se pun în nas 3-5 picături din această soluţie.

O altă reţetă este din 8-10 cepe tăiate mărunt, care se pun la fiert într-un litru de lapte pînă se înmoaie. Se adaugă apoi un pahar de miere. În cazurile de angină, se ia cîte o lingură din acest amestec, la fiecare o oră. Tot împotriva anginei, se poate face gargară cu o emulsie de suc de ceapă (10 la sută) într-o soluţie de apă cu sare de bucătărie (10 la sută). Împotriva tusei, se curăţă 2 cepe de dimensiuni medii, se taie mărunt, se adaugă un sfert de pahar de zahăr tos, 3-4 pahare de apă şi se fierb până se obţine un sirop gros. Se ia câte o lingură la fiecare 3 ore. În caz de angină, se fac inhalaţii cu aburii emişi de acest amestec. Durata tratamentului este de 30-40 de zile, iar după o lună de pauză, se repetă terapia. Inhalarea aburilor de ceapă vindeca, de asemenea, guturaiul. Ca mijloc de inhalare, terciul din ceapă tocată sau din frunze de ceapă este activ doar proaspăt pregătit, timp de 10-15 minute, după care, acţiunea sa bactericidă încetează în contact cu aerul. Împotriva gripei, se folosesc aşa-numitele tampoane din vată: se dă pe răzătoare o ceapă, pasta obţinută se pune în nişte bucăţi de tifon care se pun în nări şi se ţin câte 15 minute, dimineaţa, la prânz şi seara.