Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Oradea are deja pregătit un program pentru recoltare de sânge în teren. În 2019, echipa mobilă va ieși de 18 ori în locațiile din principalele orașe ale Bihorului.

 

Conform planificării publicate de CTS Oradea, în luna ianuarie, Centrul Mobil de Donare de Sânge a fost deja prezent la Marghita (9 ianuarie) și va mai merge la Valea lui Mihai pe 16 ianuarie. Următoarea lună în care cetățenii din Bihor își pot arăta solidaritatea cu persoanele care au nevoie de sânge este martie. Centrul va fi pe 6 martie la Ștei, pe 13 martie la Aleșd și pe 21 martie la Beiuș. În mai, medicii vor merge la Marghita (8) și Valea lui Mihai (15), în iunie la Ștei (5), Aleșd (12), Beiuș (20), în septembrie la Ștei (4), Aleșd (11), Beiuș (19), în octombrie la Marghita (2), Valea lui Mihai (9) și în decembrie 2019, la Ștei (4), la Aleșd (11) și la Beiuș, pe 19.

„Vă așteptăm în număr cât mai mare!” au scris reprezentanții CTS Oradea pe o rețea de socializare.  

În tot timpul anului, orădenii care vor să doneze sunt așteptați la Centrul de transfuzie sanguină Oradea, strada Louis Pasteur - 30, de luni până vineri între orele 07:30 - 11:30.

Trebuie să aibă la ei o carte de identitate, vârsta între 18 și 60 de ani (persoanele de peste 50 de ani care doresc să devina donatori de sânge trebuie să se prezinte cu o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice) să aibă greutatea între 50 și 100 kg la femei, 50 – 110 kg la bărbati, să nu fi consumat alcool sau grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, să fie școlarizați, cu un nivel de igienă corespunzător prezentării într-o instituție medicală, să consume multe lichide (necarbogazoase) cu o zi înainte și în ziua donării de sânge (pentru hidratare) și să aibă o tensiune sistolică între 110 și 180 mmHg. Femeile să nu fie însărcinate, să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, să fi trecut cel puțin o lună de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii.

Merită menționat că în dimineața de dinaintea donării se poate bea apă, cafea sau ceai (hidratarea este indicată) și se poate consuma o felie de pâine prăjită sau biscuiți. Nu se fumează cel puțin două ore înainte şi după donare (se recomandă a nu se fuma deloc ȋn ziua donǎrii, pentru asigurarea confortului fizic și psihic post-donare).