Clinica de stomatologie „tradusă" de Primărie
Lipsa fondurilor a adus Clinica de Stomatologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie în pragul închiderii. În acelaşi timp, orădenii care au crezut că vor putea să-şi trateze aici mai ieftin sănătatea dentară s-au înşelat. Promisiunile Primăriei de a finanţa clinica pentru procurarea de materiale, în schimbul tratării gratuite a orădenilor cu o situaţie financiară mai precară, nu s-au materializat. Juriştii Universităţii din Oradea se dau de ceasul morţii să găsească o portiţă prin care să poată „privatiza" serviciile clinice exclusiv în beneficiul instituţiei, lucru îngrădit de legislaţie. O aberaţie legislativă, susţin cadrele didactice de la Stomatologie, aberaţie agreată însă de Colegiul Medicilor Dentişti.
Totul porneşte de la finanţare. Întrucât a fost înfiinţată într-un spaţiu al Ministerului Educaţiei, clinica nu poate fi finanţată de Ministerul Sănătăţii, nu poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi nici nu poate percepe taxe de la pacienţi. Dacă, o perioadă, clinica a funcţionat pe banii primiţi de la diverşi sponsori, de la mijlocul anului trecut clinica a ajuns la fundul sacului. Astfel, s-a ajuns la ideea ca medicii cadre didactice de la Medicină Dentară să se constituie într-o entitate, respectiv societate civilă medicală, care să închirieze spaţiul şi să poată percepe taxe de la clienţi pentru acoperirea chiriei şi a materialelor.
„De ce la alţii se poate şi la noi nu?!"
„Nu am reuşit încă să ne constituim într-o asociaţie pentru că nu am găsit încă formula legală cea mai bună prin care să eliminăm orice suspiciuni că se fac învârteli şi profit din această asociere", ne-a declarat dr. Dan Slăvescu, şeful Clinicii de Medicină Dentară din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Şeful clinicii invocă legislaţia rigidă, birocraţia şi faptul că juriştii sunt slabi, de vreme ce nu au reuşit încă să găsească varianta optimă de asociere. „Mergeţi, vă rog, la orice clinică a Universităţii din Debreţin şi o să vedeţi că, după ce beneficiaţi de serviciile medicale, un SRL vă taie frumos chitanţa. Întreb de ce la alţii se poate şi la noi nu?!", se întreabă retoric dr. Slăvescu. Acesta infirmă zvonurile că iniţiativa constituirii unei societăţi civile nu are priză în rândul cadrelor didactice, dimpotrivă, „70-80% din cadre vor această ascociere". Medicul mai are o nelămurire: de ce în nomenclatorul de meserii, medicii dentişti pot profesa doar sub forma unui cabinet medical individual, a unui SRL sau a unei societăţi civile medicale, fiind interzisă practicarea meseriei în cadrul unei fundaţii? O fundaţie sau ONG ar fi rezolvat uşor problema la clinică, dar legal nu se poate. Şeful clinicii mai adaugă că pentru acoperirea cheltuielilor cu materiale şi plata chiriei sunt necesari în jur de 5.000 de lei pe lună.
Complicaţii
Închirierea clinicii a generat o altă complicaţie, deoarece Universitatea din Oradea, proprietara spaţiului, nu poate închiria legal, în mod direct unui client, ci trebuie organizată o licitaţie. Rectorul Cornel Antal spune că împreună cu juriştii şi conducerea Facultăţii de Medicină au întors problema pe toate feţele şi nu au reuşit să găsească decât o soluţie. „Conform legii, noi nu avem dreptul să încasăm bani de la pacienţi, neavând statutul de spital sau centru medical (care să aibă contract cu CAS). De aceea, trebuie să închiriem spaţiul clinii unei entităţi formate din cadrele didactice de la clinica de stomatologie şi nu alţii, pentru ca acea entitate să perceapă taxe de la pacienţi", spune rectorul. O altă variantă pentru punerea în funcţiune a clinicii către populaţie nu există, FMF şi Universitatea neavând fonduri pentru achiziţionarea de materiale şi consumabile necesare tratamentelor dentare. Conform rectorului, în clinică vor lucra exclusiv studenţii şi cadrele didactice care îi pregătesc, fiind excluşi orice alţi medici stomatologi.
Modul în care a gândit conducerea Universităţii, respetiv a FMF să închirieze spaţiul este la limita legii.
O licitaţie în vârful picioarelor
Anunţul pentru organizarea unei licitaţii - singura procedură legală prin care poate acţiona Universitatea - a fost publicat într-o obscură publicaţie locală, tocmai pentru a nu se trezi că alte asociaţii sau firme de medici dentişti ar afla de licitaţie şi s-ar decide să participe. Astfel, ar fi avantajată „entitatea" cadrelor didactice de la Medicină Dentară, care ar licita practic singură, în condiţiile caietului de sarcini. „Nu am găsit pur şi simplu altă variantă, găsiţi dumneavoastră alta", a fost replica aproape disperată a rectorului Antal, care susţine că deschiderea clinicii către public este absolut necesară, atât pentru procesul educativ şi practic al studenţilor, cât şi faţă de pacienţii lipsiţi de mijloace financiare care să le permită tratament dentar la cabinete stomatologice. Cum prima licitaţie anunţată pe 7 martie nu a mai avut loc, deoarece cadrele didactice de la Stomatologie nu au reuşit să se asocieze într-o „entitate", deci nimeni nu s-a prezentat la termenul anunţat, procedura va fi reluată în momentul în care „entitatea" se va materializa într-o formă legală. Chiar şi preţurile de pornire au fost gândite la nivelul celor practicate de Primărie, tocmai pentru a nu împovăra asocierea gândită la Facultate: 2,28 lei pe metrul pătrat pe lună pentru cei 697,3 metri pătraţi destinaţi serviciilor medicale, respectiv de 3 lei lunar pentru cele 48 de scaune stomatologice.
Un proiect salvator, abandonat?!
Situaţia putea fi deblocată însă dacă municipalitatea orădeană îşi îndeplinea o promisiune făcută în noiembrie anul trecut. Cu ocazia unei vizite a ministrului Sănătăţii Cseke Attila la unităţi medicale din Oradea, a fost vizitată şi Clinica de Stomatologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie. A participat şi primarul Ilie Bolojan, însoţit de viceprimarul Gheorghe Carp, gazde fiind decanul Gheorghe Bumbu şi rectorul Cornel Antal. Cu acest prilej, muncipalitatea şi Universitatea din Oradea, prin reprezentanţii săi amintiţi, au afirmat că vor face, în parteneriat cu Clinica de Stomatologie, un centru social destinat orădenilor cu o situaţie materială precară şi care nu-şi permit întreţinerea sănătăţii dentare. Proiectul urma să fie finanţat de Primăria Oradea, primarul Ilie Bolojan spunând că va asigura din fondurile municipale banii pentru asigurarea materialelor necesare intervenţiilor de specialitate.
Numai că promisiunile de atunci au rămas simple promisiuni. Am solicitat pe 22 martie primarului Ilie Bolojan să ne comunice dacă intenţiile exprimate la întâlnirea cu ministrul Sănătăţii vor fi onorate sau nu. După o săptămână, consilierii săi de imagine au reuşit să producă următorul răspuns: „Vă informăm că proiectul menţionat aparţine Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Primăria Oradea fiind doar partener. Astfel, vă rugăm ca pentru informaţii suplimentare cu privire la acest proiect să vă adresaţi facultăţii menţionate". Cu alte cuvinte, promisiunile primarului au rămas, deocamdată, doar vorbe goale...
O SANSA REALA DE A FACE BANI INTR-UN TIMP SCURT (PANA IN 09.04.2012) Atentie! Google castiga miliarde de dolari anual din reclama fara sa imparta nimic cu noi. Insa din 9 aprilie 2012, noul motor de cautare WAZZUB va oferi 50% din profituri utilizatorilor!!! Pentru aceasta trebuie doar sa va inregistrati. Daca veti invita si alte persoane castigul dvs. va spori pe masura. Inscrierile se fac doar pana pe 9 aprilie 2012, numai pe baza de invitatii de la alte persoane inscrise deja. Cei interesati pot accesa linkul-invitatie de mai jos pentru inscriere: http://signup.wazzub.info/?lrRef=13d5a2e4 DUPA INREGISTRARE SI ACTIVAREA CONTULUI , DISTRIBUITI LINK-UL DVS SI INFORMATIA ALTOR PERSOANE ,TREBUIE SA AI CEL PUTIN 3 INSCRISI CA SA FI ELIGIBIL LA PLATA!