Prima ediţie a Conferinţei regionale "Strategie, finanţare şi dialog în sănătate", organizată de Federaţia Patronilor Bihor, a debutat ieri la Hotelul Ramada din Oradea. Deşi ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi prefectul Claudiu Pop au lipsit, evenimentul a fost la înălţime, temele abordate stârnind interesul participanţilor.

La conferinţă au fost prezenţi aproximativ 200 de întreprinzători privaţi din sănătate (medici de familie, spitale şi policlinici private, medici stomatologi, farmacişti) din judeţele Bihor, Arad, Timiş, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Hunedoara, precum şi invitaţi din Ungaria (judeţele Békés şi Hajdú Bihar). Printre aceştia s-au aflat Monica Hercuţ - consiliera ministrului Sănătăţii, Adrian Cocoş - şef al Direcţiei de Resurse Umane a Ministerului Sănătăţii, Călin Bobuţ  - vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, Dumitru Lupuliasa - preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, coordonatorul Smurd Bihor dr. Hadrian Borcea, şefa Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş. Evenimentul a fost moderat de consultantul în afaceri Dacian Palladi. Invitat să spună câteva cuvinte, fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, a spus că subiectul conferinţei „Strategie, finanţare şi dialog în sănătate" este de fapt o întrebare la care trebuie să răspundem cu toţii. "Trebuie să dezbatem fără patimă politică (lucru care mă îndoiesc că se va putea face) spre ce sistem de sanitar vrem să ne îndreptăm. Şi anul acesta, la fel ca în ultimii 22, avem un sistem medical subfinanţat, un sistem căruia îi atribuim din PIB doar jumătate din cât i se atribuie în celelalte ţări din Europa. În acest context, trebuie să tragem repede linie şi să vedem ce se poate face", a spus Cseke Attila.

 

Legea Sănătăţii, în focul dezbaterilor

Monica Hercuţ, consilier al ministrului Sănătăţii, le-a prezentat oaspeţilor "Noul proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România", recunoscând încă de la început că sistemul este insuficient finanţat, dar a adăugat că foarte mulţi bani se pierd şi pentru că organizarea şi optimizarea acestuia este defectuoasă. "În prezent proiectul a fost gândit pe patru pachete de servicii de sănătate. Primul este cel "minimal", pachet care va fi acordat tuturor cetăţenilor şi care va fi suportat de bugetul de stat. Următorul este pachetul de „servicii de sănătate de bază", suportat din fondul de asigurare şi acordat doar persoanelor asigurate. Al treilea pachet este cel "social", creat special pentru categoriile sociale defavorizate şi care va fi suportat tot de bugetul de stat, iar ultimul va fi pachetul "servicii de sănătate facultative", a spus Hercuţ, care, în ceea ce priveşte descentralizarea "reală", a mai explicat că "Ministerul Sănătăţii va păstra o reţea de spitale în subordine şi va aproba în continuare numărul de paturi al tuturor instituţiilor sanitare". În plus, pe lângă acestea, Ministerul Sănătăţii va avea drept de decizie asupra unor aspecte care privesc spitalele, chiar dacă ele vor aparţine autorităţilor locale.