Direcţia de Sănătate Publică a transmis Ministerului Sănătăţii propunerile de clasificare a spitalelor din judeţ. Conform legislaţiei în vigoare, până la 1 iunie 2011, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele cinci categorii de clasificare.

Directorul executiv al DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, ne-a confirmat că în categoria a II-a, de înaltă competenţă, au fost propuse Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Municipal Oradea. Conform metodologiei Ministerului Sănătăţii, spitalul de categoria a II-a are un nivel de competenţă înalt, ce deserveşte populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Tot în această clasă, la subcategoria II M pentru unităţile monoprofil, a fost propus Spitalul Clinic de Recuperare din Băile Felix. Restul spitalelor din judeţ au fost propuse pentru a fi incluse în categoria a IV-a, care presupune un nivel de competenţă bazal - spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Aici vor intra toate unităţile sanitare cu paturi din Aleşd, Marghita, Salonta şi Beiuş. În aceeaşi categorie va fi inclus şi Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei. Spitalul de categoria I presupune un nivel de competenţă foarte înalt - spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului respectiv, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.  Până la sfârşitul săptămânii trecute, spitalele au fost obligate să solicite, în scris, direcţiei de sănătate publică din aria administrativ teritorială unde îşi desfăşoară activitatea clasificarea în noile condiţii. Cererea unităţilor trebuia însoţită de o fişă de autoevaluare, de a cărei corectitudine şi realitate a datelor înscrise răspunde managerul unităţii solicitante. Pe baza documentelor transmise de către direcţiile de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii va aproba categoria în care spitalul va fi clasificat.

Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării spitalelor, pe nivele de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală.