„Pacientul notru, stăpânul nostru" a fost deviza lansată de nenumărate ori de administraţia locală, de când a preluat spitalele orădene. Chiar şi la ultima conferinţă de presă comună susţinută de primarul Ilie Bolojan împreună cu Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, cu ocazia recepţiei lucrărilor de reabilitare totală a Spitalului Municipal, cei doi oficiali au bătut monedă pe schimbarea de mentalitate a cadrelor medicale în relaţia cu pacientul. În realitate, însă, schimbarea de atitudine faţă de bolnavi se realizează cu mult mai greu decât tencuirea zidurilor ori schimbarea mobilierului.

O familie orădeană a simţit pe pielea ei că lupul îşi poate schimba părul, dar năravul ba. Părinţii împreună cu fetiţa bolnavă s-au prezentat, pe la începutul acestei luni, la Ambulatoriul de la parterul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu", pentru a-i face nişte analize copilei de nouă ani. Aceasta fusese operată la plămâni şi ficat în urmă cu mai mulţi ani la Timişoara. Fire sensibilă, fetiţa necesită o supraveghere mai atentă a stării de sănătate. De aceea, la orice simptom de răceală sau de altă natură, familia se prezintă la medicul de familie, care, de regulă, recomandă să i se facă, pentru început, analize. „Am mers la policlinică cu trimitere de la medicul de familie. Trebuia să i se facă fetiţei o radiografie şi o ecografie la plămâni, fetiţa plângându-se că îi este rău. Copilul meu când spune că o doare ceva, apoi chiar o doare", ne-a relatat mama fetiţei, Gina B. La primirea pacienţilor de la Ambulatoriul Spitalului Municipal, personalul de serviciu i-a anunţat că, deoarece nu au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), trebuie să plătească analizele. „Cum se poate ca cel mai mare spital din Oradea să nu aibă contract cu CAS n-am prea înţeles. În fine, pentru că aici sunt totuşi medici specializaţi în tratarea copiilor, am acceptat să plătim", îşi continuă relatarea femeia. După achitarea taxelor (40 de lei radiografia şi 80 de lei ecografia - n.r.), s-au aşezat frumos la rând în faţa laboratorului de analize medicale, urmând procedura standard în astfel de cazuri. Au stat acolo până s-au plictisit. Nimeni nu i-a băgat în seamă. În schimb, alte cadre medicale nu conteneau să-şi introducă pilele peste rând. „Am aşteptat cât am aşteptat, apoi soţul meu s-a enervat. I-a întrebat pe cei din laborator, totuşi, când o să ne vindă şi nouă rândul, pentru că avem o fetiţă cu noi care nu se simte bine. Ni s-a răspuns, într-o doară, să aşteptăm, că ne va veni şi nouă rândul, cândva", ne-a relatat mama fetiţei. Aceasta recunoaşte că, după răspunsul primit, soţul ei le-a adresat lucrătorilor de aici nişte cuvinte nu tocmai cuvincioase, după care şi-au cerut înapoi banii daţi pe analize. I-au primit, plecând apoi în vecini, la Spitalul Pelican. „Aici, imediat ne-au făcut gratuit analizele de sânge, apoi în câteva minute am rezolvat şi radiografia, şi ecografia, ba chiar mai ieftin decât la stat (12 lei radiografia, 80 de lei ecografia - n.r.). Suntem plătitori de taxe şi impozite şi nu înţelegem cum de Spitalul de copii din Oradea nu are contract cu CAS?! Când se va schimba ceva şi din atitudinea cadrelor medicale de aici? Îi plăteşti şi tot nu le pasă de bolnavi? Nu vreau să le fac reclamă celor de la privat, dar acolo au înţeles de mult că trebuie să ajute pacientul, nu să-l umilească ", îşi varsă năduful mămica fetiţei bolnave, revoltată şi cu un gust amar după umilinţa îndurată.

Schimbări şi promisiuni la Municipal

Managerul Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Laurean Pop, oftează cu necaz când aude păţania familiei de orădeni. „Ştiu că mai sunt astfel de probleme, nu este primul caz care îmi este adus la cunoştinţă. Tocmai de aceea am şi schimbat conducerea de la laborator, pentru că m-am săturat să mai aud astfel de reclamaţii şi, în plus, şefa de acolo nu a ştiut cum să-şi organizeze activitatea", ne-a declarat managerul spitalului. Acesta a spus că are pregătită numirea doctoriţiei Ana-Maria Drăgan pentru postul de şefă a laboratorului de analize medicale. Cât priveşte contractul cu CAS Bihor, managerul spune că acesta nu s-a realizat deoarece Ambulatoriului îi lipsea certificatul ISO 9001. Certificatul a fost obţinut abia în toamna anului trecut şi, de atunci, în relaţia cu CAS se merge pe prelungirea vechiului contract prin acte adiţionale. „Contractul nou nu s-a semnat încă, urmează să remediem această problemă, care ţine însă şi de disponibilitatea CAS", spune managerul.