Lipsa fierului in organism: la ce poate duce?
Rolul fierului in organism
Ce este fierul si ce rol are in organism? Fierul este un mineral important, implicat in diferite functii ale corpului. Iata care sunt rolurile si beneficiile fierului in organism:
- asigura transportul oxigenului in organism si este implicat in formarea hemoglobinei;
- este necesar pentru formarea mioglobinei ce ajuta la depozitarea oxigenului in celulele musculare;
- este implicat in formarea unor enzime importante;
- sustine functia sistemului imunitar.
Fierul in organism este important si pentru dezvoltarea si cresterea sanatoasa a creierului, precum si pentru producerea si functionarea normala a diferitelor celule si hormoni.
Deficienta de fier
Deficienta de fier apare atunci cand rezervele de fier ale organismului sunt prea scazute. Acest lucru poate interactiona cu capacitatea organismului de a produce hemoglobina. Cauzele deficitului de fier includ pierderi de sange, alimentatie saraca in fier sau anumite afectiuni medicale. Vegetarienii si veganii pot fi mai predispusi la deficit de fier, deoarece fierul non-heme, forma care se gaseste in produsele de origine vegetala, nu este absorbit la fel de bine ca fierul heme, forma care se gaseste in carne si peste.
De asemenea, unele boli impiedica absorbtia fierului, inclusiv sindromul colonului iritabil, lupus, boala celiaca. Alte afectiuni pot duce la sangerare cronica ce creste riscul de anemie – ulcere, hemoroizi, polipi in colon etc. Sangerarea menstruala abundenta poate duce la anemie cu deficit de fier. Din acest motiv, femeile au nevoie in general de mai mult fier decat barbatii. Persoanele care prezinta un risc mai mare de deficit de fier includ bebelusii alaptati cu lapte de vaca in loc de lapte matern sau lapte praf, copiii mici, femeile cu menstruatii abundente, femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele care nu consuma suficiente alimente cu fier, din diferite motive (inclusiv persoanele vegetariene).
Lipsa fierului in organism simptome
Deficienta de fier severa, netratata sau prelungita modifica nivelul, dimensiunea si functia globulelor rosii - anemie cu deficit de fier. Simptomele de lipsa fier includ oboseala, slabiciune, probleme de concentrare, maini si picioare reci, dureri de cap, piele si unghii uscate. Anemia poate provoca, de asemenea, palpitatii, dificultati de respiratie si risc mai mare de infectii. Simptomele anemiei cu deficit de fier se dezvolta in timp.
Cum sa cresti nivelul de fier
Tratamentul deficitului de fier se bazeaza pe doua abordari importante: corectarea problemei de baza si inlocuirea nivelurilor de fier – printr-o alimentatie bogata in fier si suplimente. Nivelurile de fier pot fi corectate prin cresterea fierului in alimentatie si/sau administrarea unui supliment de fier. Este important sa consumati suficiente alimente bogate in fier, dar si alimente bogate in vitamina C (care favorizeaza absorbtia fierului) si sa limitati consumul de alimente si bauturi ce impiedica absorbtia fierului.
Alimente bogate in fier
Fierul din alimente se prezinta sub doua forme: fier heme si fier non-heme. Fierul heme se gaseste numai in produse de origine animala, cum ar fi carne, organe, peste, fructe de mare, oua. Fierul non-heme se gaseste in alimente de origine vegetala, cum ar fi cereale integrale, nuci, seminte, leguminoase si legume cu frunze verzi. Fierul din produse de origine animala este absorbit mult mai usor de organism decat fierul din produse vegetale.
In primul rand este important sa adoptam o alimentatie bogata in fier. Unele dintre cele mai bune surse de fier includ:
- carne de vita, porc, pui;
- ficat si alte organe;
- peste si fructe de mare;
- oua;
- leguminoase – fasole, linte, naut;
- spanac si alte legume cu frunze verzi;
- fructe uscate;
- oleaginoase si seminte;
- cereale integrale fortificate cu fier.
Factori ce influenteaza absorbtia fierului
Anumite alimente si bauturi pot sustine absorbtia fierului. Acesti factori includ:
- aportul de vitamina C;
- combinatia dintre surse de origine animala (fier heme) si surse de origine vegetala (fier non-heme);
- gatirea surselor vegetale de fier – procesul de gatire creste cantitatea de fier non-heme disponibila in legume.
Alimentele si bauturile ce reduc capacitatea organismului de a absorbi fierul includ:
- proteinele din soia pot reduce absorbtia fierului din surse vegetale;
- ceaiul, cafeaua si vinul contin taninuri care reduc absorbtia fierului prin legarea de fier si eliminarea acestuia din organism;
- fitatii care se gasesc in cerealele integrale pot reduce absorbtia fierului si a altor minerale;
- calciul si fosforul reduc absorbtia fierului de origine vegetala (non-heme).
Suplimente de fier
Suplimentele de fier pot ajuta la tratarea anemia cu deficit de fier. Nu trebuie sa luati suplimente de fier cu lapte, cofeina, antiacide sau suplimente de calciu. Exista numeroase suplimente disponibile, fiecare continand cantitati diferite de fier.
Este indicati sa luati suplimentul de fier impreuna cu vitamina C (de exemplu cu un pahar cu suc de portocale) pentru a creste absorbtia. Vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul mai eficient, asa ca uneori suplimentele de fier contin si vitamina C - precum supliment de fier si vitamina C Altrifer. Astfel de suplimente in general sunt disponibile sub forma de tablete, forma lichida sau capsule.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.