Lupta pentru plata salariilor în sistemul sanitar continuă
Angajaţii Centrelor de Transfuzie Sanguină din Oradea au primit salariile pe lunile iulie şi august şi doar o parte din sporuri. În aceste condiţii, Federaţia Sanitas anunţă că va da în judecată Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, dacă nu va respecta următorul termen de plată a sporurilor.
În ultima lună, angajaţii centrelor de transfuzie sanguină din întreaga ţară s-au confruntat cu problema întârzierilor salariale. Aceştia au primit pe luna iulie doar salariul de bază, fără sporurile specifice, din acest motiv, mai multe centre din ţară şi-au sistat activitatea, timp de două ore, în semn de protest, inclusiv unitatea din Oradea. Reprezentanţii Institutului de Hematologie le-au promis protestatarilor că-şi vor primi salariile integral, cel târziu până ieri. Directorii centrelor de transfuzie sanguină au fost anunţaţi prin fax că îşi vor primi banii în 15 septembrie. Contactată în legătură cu plata salariilor şi a sporurilor aferente, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine din municipiu, Ligia Burtă, a informat că personalul unităţii a primit sumele restante de pe lunile iulie şi august, însă nu li s-au acordat toate sporurile. "Institutul de Hematologie mai are termen până în 15 noiembrie să ne dea din banii restanţi, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom efectua demersurile necesare", a mai precizat Burtă. Despre aceeaşi situaţie vorbeşte şi liderul sindicaliştilor din Bihor, Ioan Giurgiu, care afirmă că reprezentanţii mai multor confederaţii au decis organizarea unui miting, în Capitală, mişcare pe care acesta o consideră "manipulare politică". Interlocutorul nostru este de părere că sindicaliştii au un cuvânt de spus în legea salarizării, tocmai de aceea anunţă că, dacă vor mai avea loc întârzieri salariale, vor face grevă "fără doar şi poate".
La Ambulanţă, situaţia e mai "roz"
Ministerul Sănătăţii şi-a onorat promisiunea făcută sindicaliştilor de la Federaţia Ambulanţa. Astfel, a fost creat un capitol distinct privind salariile de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din sistemul medical de urgenţă. Amendamentul privind grila de salarizare a fost susţinut de minister şi luat în considerare de Guvernul României. Noul capitol din lege va cuprinde, separat, coeficienţii de ierarhizare pentru personalul de specialitate din serviciile de ambulanţă, UPU-SMURD şi CPU.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.