Măsuri disperate în sistemul sanitar - Hemoragia de medici emigranţi, compensată cu novici
Ministerul Sănătăţii a decis că medicii tineri vor putea profesa într-un spital, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat. De la sfârşitul săptămânii trecute a fost postat în dezbatere publică proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea şi activitatea medicului cu competenţe limitate.
Conform proiectului de act normativ, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat. În prezent, medicul care finalizează cursurile universitare nu poate fi angajat în sistemul sanitar decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale. Conform propunerii MS, medicii cu competenţe limitate vor putea fi încadraţi în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată, după caz. Aceştia, însă, nu vor avea dreptul de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu vor avea dreptul la parafă cu cod. Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie. Aceştia vor putea îndeplini anumite sarcini în acordarea asistenţei medicale, printre competenţele aprobate fiind examinarea şi triajul pacienţilor; întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată, respectând indicaţiile medicului supraveghetor; însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament; aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament.
Posturile destinate medicilor cu competenţe limitate vor fi prevăzute separat în statul de funcţii al unităţii sanitare. Ocuparea acestora se va face prin concurs. Salarizarea medicilor cu competenţe limitate se va face la nivelul funcţiei de medic stagiar, iar fondurile necesare în acest sens se vor asigura de către unitatea sanitară.
este o prostie foarte mare functionarea medicilor fara rezidentiat deoarece medicina nu o faci dupa ureche ,toate actiunile acestor medici atrag o responsabilitate mare ,ori ei daca nu au parafa doar n-o sa raspunda medicul supraveghetor de greselile lor.La urgente sunt medici angajati pe perioada determinata cum pot fi angajati acesti medici fara rezidentiata pe posturi fixe ? de ce ? Daca nici medicii specialisti nu sunt angajati definitiv atunci de ce ei? De ce nu s-au deblocat posturile in sanatate , nici macar acele posturi de la setiile de urgenta medicala mai ales la copii unde e mare nevoie de medici pediatrii specialisti.Credeti ca un medic responsabil de la urgente de exemlu mai poate verifica ce face ajutorul lui cand pe sectie e un singur medic si foarte multi pacienti care asteapta nerabdatori sa le vina randul? REFLECTATI LA CE AVETI DE GAND SA FACETI !